Wednesday, September 26, 2012

40 weeks and.....


40 weeks and.....suppose today dah due...but....errrrr..the baby is still inside my womb...no contraction..but...feel uneasy...rasa perut berat..saket skit...ade discharge..but not a bloody one...Baby movements pun setakat ni cukup jek...Alhamdulillah~

Hope everything will be ok....rasa risau...tapi...it's ok. God knows the best for me and the baby....

Kalau takde apa-apa saket today, tomorrow kena jumpa Doc and let the Doc give some suggestions to me...apapun...saya redha....

Sorry again people....sorry for everything and anything.....doakan we both selamat and dipermudahkan urusan....aminnnn....aminnnn...aminnnn...Thanks a lot.

p/s: Emosi sedikit..Tak rasa risau dengan diri sendiri. Rasa risau dengan baby jek. And....entahlah..crying and crying...luckily Haizam ada. Tapi ni kalau overdue maybe dia akan balik JB jap then...errrr..entahlah..cannot think much...

Friday, September 21, 2012

39 weeks and......

Tak tahu lagi ni entry last ke tak before aku delivered.Still counting days and time.....Semoga Allah mempermudahkan urusan ku..amin..amin..amin....tu jek yang aku mintak skang ni...

Siang tadi pergi KK Pesta. Macam biasa, urine test (paling cepat), then check perut, timbang berat then check BP. Pergi pagi kul 7.30 am even tau yang misi-misi tu bukak sharp 8 am. Kengkonon pegi awal ingat orang 1st la.Sekali aku orang ke-4 yek. Nampaknya taktik ku tidak berjaya...Tapi sebenarnya prosedur-prosedur kt KK Pesta tu boleh jek cepat kalau mereka-mereka itu bekerja dengan efisien dan kurangkan bercakap..huhu..Owh, dan menggunakan sistem nombor la yek. Takde la orang tertunggu-tunggu sampai berjam-jam kan?? Tapi disebabkan mereka sangat la mesra alam ramah tamah semua benda nak cite..sampai aku dah tau umah diaorang bape banyak..anak dia bape orang...anak dia keje apa...adoi ai...bukan tak suka nak bermesra-mesra begitu..tapi....haishhhh..layankan jek la....senyum and buat-buat paham cite mereka....Maka dah datang pukul 7.30 am pun, pukul 9.30 am macam tu baru abis jumpa misi...letih ok!!! Dulu pernah datang lambat skit pukul 8.15 am, abis check up around 11 am...Huhu..Nak buat macam mana...nak benda free kan..so dari 2 bulan aku pregnant sampai la dah 39 weeks ni..memang macam ni la rutin ku....kalau awal-awal pregnant dulu check-up sebulan sekali ok lagi...ni dah akhir-akhir minggu setiap minggu duk mengadap mereka...memang menguji kesabaran...siap mintak doa ni kat tuhan semoga aku sentiasa bersabar...huhu..owh lupa nak bagitau, sepanjang kat KK Pesta ni, kalau takde apa-apa problems, jumpa Dr 2 kali jek...aku sekali masa awal-awal minggu dlu, then 2nd time masa 38 weeks. Kalau ade problems macam diabetes ke or BP tinggi baru kena selalu jumpa Dr.

Lepas jek check up, call mak ayah aku suh diaorang amik..owh, dah lama tak drive. Last drive 3 minggu yang lepas kot gi check up gak..lepas tu Haizam tau terus dia tak bagi aku drive. Bukan jauh mana pun KK Pesta tu dengan umah aku..tapi..ntah eh..aku pun skang dah rasa tak selesa sangat. Perut rasa ketat. Bukan muka jek yang reti ketat. Perut pun tau ketat skang ni.Hee~ Lapa...then ajak diaorang gi brekfes kat Timah Sari...balik jap...gi jumpa Mr. T, then pegi plak Hosp Pantai utk check-up.

Kalau kat Hosp Pantai ni, diaorang bekerja tak banyak cakap. Tapi tu la..sebab ramai sangat patient kan..so tu yang menyebabkan lama gak menunggu turn jumpa Dr. Owh, dan mereka juga tidak ada sistem nombor...Asik-asik kena tanya kaunter, bila turn kita jek....haishhhh....Tapi slalu kalau jauh lagi turn aku, memang aku balik la dulu umah..tapi hari ni nyonya kaunter tu cakap turn aku tak jauh sangat so aku pun tak balik la..tunggu punya tunggu...maka berjaya gak jumpa Dr. Lupa nak intro pasal Dr aku ni eh...Hmm..kat Pantai ni cuma ada 2 orang jek pakar O&G. Sorang Dr. laki, sorang Dr pompuan. And both are chinese. So aku no choice, aku prefer yang Dr. pompuan tu la...Dr. Lau. Nice Dr. And rupanya banyak gak kawan-kawan aku yang pernah bersalin dengan dia. Hopefully she is ok. Setakat ni aku dah jumpa dengan dia masuk hari ni dah 3 kali appointment la. 1st appointment mahal skit sebab registration bagai kan..dalam RM 200 lebih..Huhu...Then 2nd and 3rd appointment ni dalam RM 100 lebih. Takpe la nak, duit boleh cari kan....insyaAllah ada rezki kita nanti sayang....

Masa 1st appointment jek..dia dah suh bukak panties sebab nak swab vagina..ok saya malu..huawaaaa....dia nak check ade tak Group B Streptococcus (GBS) infection kat vagina kite...benda ni penting yek sebab kalau ade infection, nanti Dr akan bagi antibiotic untuk prevent baby dari infection tu nanti masa delivered nanti. Alhamdulillah, lab test negative. Syukur....

Then ni dah 3rd appointment, sekali lagi kena bukak panties...huawaaaaa...Sebabnya aku dah 39 weeks, so dia nak check la kan otot kt pangkal rahim dah lembut belum...Ngeri~ owh lupa nak mention, every time kalau gi check up kat sini, Doc memang akan scan perut kite.. So sejak 1st appointment lagi baby ku dah engaged dah doc bagitau. Means kepala baby dah ke bawah...Hmmm..sakit yek...Bagai ditusuk-tusuk.... ok sambung balik cite check otot tu...aku tak berani nak nengok alat apa dia pakai tapi aku imagine macam ada satu sepit masuk then bila dah masuk dalam vagina tu dia kembangkan sepit itu...dan....sakitttttttttttt!!!! Dari situ dia tau yang otot rahim ku belum lembut lagi walaupun baby dah engaged....

So ada 2 options dia explain kat aku.

First option: Kalau by 26 Sept aku tak bersalin, aku boleh choose untuk induce. Tapi...ada tapi yek...huhu..kalau dah 3 kali induced tapi baby tak nak kuar gak..makanya aku akan kena c-sect...Huhu....

2nd option: Just tunggu naturally around 1 week after EDD aku.Sebab baby 1st selalu lambat Dr cakap. Tapi..aku plak yang  tanya..owh tu la..banyak sangat baca info kan...adoi ai..selalu kalau overdue ni...takut baby stress. Then bila baby stress, takut nanti dia akan terberak dalam tummy kita. Once dia dah berak, takut plak nanti dia termakan poop dia sendiri...and boleh sebabkan dia lack of oxygen...so bila lack of oxygen, heart beat akan reduce, so no choice..doc terpaksa la c-sect...Huhu....Lagi satu kalau dah overdue ni...takut baby makin besar. Ni tadi ni pun anggaran berat baby aku dah 3.2 kg....So...aku kena reduce makan....sebenarnya makan takde la banyak mana pun...tapi ntah eh...baby cepat serap nutrien kot.Tu dia membesar...Sila bagi kerjasama kat mummy yek sayang.....InsyaAllah amin~

Aku sebenarnya dah tawakal jek ni...Yang penting baby selamat....Jauh di lubuk hati, kalau ada rezeki la kan...nak normal delivery...berdoa jek ni...semoga dipermudahkan urusan. Tapi kita hanya boleh plan jek..selebihnya kita serahkan pada Allah...And aku memang dah redha kalau Haizam tak sempat sampai masa aku kat labor room pun takpe... yang penting dia selamat. Baby pun selamat. Tapi sebenarnya laki aku tu la penguat semangat aku...huhu..Tapi tak kisah la..kita doa dipermudahkan aje la kan....

So..ni masih lagi counting days and time...

Brixton Hicks contraction??

Hmmm..macam dah banyak kali kena...Adoi ai..saket yek...tu baru false alarm. Kalau betul macam mana ntah...berpeluh-peluh ni menahan kesakitan. Doa Nabi Yunus jek la aku baca..sambil tu apply teknik pernafasan. Errr...ntah la..macam lari jek rhythm breathing aku masa aku false alarm tu...

"Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"

Last kena BH, Ahad lepas sebelum Subuh. Sakit yang amat. Orang cakap, sakit macam nak buang air besar pun ada. Ada gak orang cakap sakit macam sakit period. Aku plak...slalu kalau sakit memulas perut tu, slalu gi toilet terus la membuang kan..ni tak...tak de apa kuar tapi sakitnya...adoi ai...terus rasa cuak then sibuk la nak kira contraction time kan....dalam setengah jam 2 kali sakit memulas tu datang...Then aku kuar toilet, kejutkan Haizam, memang tak boleh pkir apa dah...Haizam nasib dia cool jek..dia suh aku mandi-mandi siap semua pastu nanti dia hantar le ke hospital kan..Aku pun baju nak ke hospital memang dah ready, takkan nak pakai baju tidur kan..image tu kena jaga gak..boleh tak?Haha...Padahal kalau ikut kan aku yang tak ble berpkir time tu..memang dengan baju tidur la aku suh Haizam hantar aku gi hospital..hehe...Masa tengah mandi, owh..sakit tu datang lagi yek.....memulas gila...dan akhirnyaaaaaaaaaaaaa....owh bukan daaaa....memang memulas tapi sakit perut rupenya...adeh-adeh....kuar-kuar toilet, Haizam pun dah siap mandi tinggal nak Subuh jek ni (betapa coolnya dia..haishhh) aku terus senyum kat dia..hee~ 

False alarm la sayang.....stress jek mamat tu...Hehe..Bini dia buat drama di pagi hari Malaysia. Tapi rasanya masa tu dia tak sampai hati nak gelakkan muka aku yang cuak gila kan..esok-esok baru dia cakap muka cuak aku sangat kelakar masa sakit tu...Huawaaaaaa~ Tu la eksyen sangat kan..hari tu bual-bual dengan dia aku cakap kalau sakit contraction awal-awal rasa aku boleh lagi bertenang and tak panic..ble bagi direction jalan ke hospital lagi kat dia nanti kalau dia ala-ala lupa jalan nak ke hosp. FYI, mamat ni dah setaun lebih kawen dengan aku pun jalan kat BP ni dia agak fail skit yek...adoi ai...Sekali..amik ko!!Eksyen sangat kan...sekali saket memulas nak gi toilet pun dah tak ble pkir inikan kalau contraction btul.....Huhu..Lagi sekali, semoga Allah mempermudahkan urusan ku...amin....

Btw, maternity leave dah amik 2 weeks earlier... Aku amik cuti 3 bulan. Haizam izinkan. Ingatkan nak amik 2 bulan jek..tapi Haizam bagi amik 3 bulan yabedabeduuuuu la kan....Study leave? Hmmm..tu nanti la den story....Takde mood. Bos-bos tengah susah hati ni aku takde kat office. Takde orang nak dibuli kan....hmmmmm....Cuti-cuti pun aku melayan gak students PA ku...baru awal semester. So banyak form-form insert delete yang diaorang nak aku sign...nasib la adik aku study kat sana..so dia la yang jadi tukang collect form bebudak tu bawak balik umah untuk aku sign and cop esoknya nanti dia letak balik kat pigeon hole bilik aku then bebudak tu nanti pandai le amik balik form masing-masing.

Macam aku cakap di intro entry tadi...tak tau lagi ni last entry ke tak before delivered. So nak mintak maaf kat semua orang...doakan eh semoga dipermudahkan aku bersalin...and kurangkan kesakitan..amin~ Kalau ada rasa macam tak puas hati ke apa...mintak maaf banyak-banyak..kadang-kadang kita ni syok sendiri kan suka nak cite lebih-lebih...tapi tu la..nama pun manusia. Ada orang suka dengar cita kita. Ada orang rasa meluat and menyampah dengan cite kite...Macam hari tu dalam social network, ada member tu tulis kt status dia macam meluat bile orang sibuk update status pasal pregnancy bla..bla..bla...so terasa macam kena kat batang hidung sendiri..amik ko!!Haha... Terasa ok...walaupun rasanya aku takde la aktif sangat update status pasal pregnant..akhir-akhir ni jek..tapi tu la kan..nama pun manusia..kita rasa kita tak salah..tapi orang lain nampak jek salah kita...Tapi tu la...silap aku gak...walaupun maybe dia tak mention kite (guwe terasa sendiri ok) kalau aku dalam situation dia pun aku sedih gak kot....tapi slalu nampak dia update status pasal laki dia..bla..bla..bla...aku ok jek sebenarnya..tumpang happy dengar cite kawan..eh tapi tu la..nama pun manusia kan...kite boleh terima orang..tapi tak semestinya orang ble terima kita....maka...aku mintak maaf banyak-banyak...aku doakan kawan-kawan semua dimurahkan rezeki...insyaAllah amin~ 

Dulu pernah tulis dalam entry before, yang rezeki tu Tuhan bagi dalam pelbagai bentuk. Harta, kesihatan, anak. Kalau boleh kita nak semuanya..tamakkan? Tapi normal la..nama pun manusia...Aku pun macam tu gak..tipulah kalau aku cakap aku tak jeles nengok orang lain berganti keta...beli umah...shopping...gi jalan-jalan..tapi...takkan kite nak sakit hati plak kan? Rezeki masing-masing...tak pernah rasa nak pulaukan or terus tak kawan dengan orang tu semata-mata sebab kita tak dapat macam dia dapat...in fact aku tumpang happy nengok gambar-gambar yang mereka upload...sambil feeling-feeling you..hehe...Apapun...seriously..insyaAllah ada jek nanti rezeki kawan-kawan and readers sekalian (ok perasan ada readers la kan??) dikurniakan cahaya mata...aku ni pun tak tau lagi rezeki macam mana...yang aku harapkan skang ni is baby aku selamat. Siap dah bagi wasiat bagai ni kat BFF takut apa-apa jadi kat aku kan...Kalau cakap kat laki aku terus dia tak nak dengar...ayat dia cuma ni jek.. 

" Awak dah tak sayang abang eh nak tinggalkan abang?" 

Ok..touching...Huhu..Aku cuma pesan jek kat dia..kalau apa-apa jadi kat aku...jaga anak kiteorang baik-baik. Bagi kat mak aku jaga..Lepas tu kalau dia ada jodoh kawen dengan orang lain, harapnya orang tu lagi baik dari aku la kan..sebab nanti sian anak kiteorang...Drama kan???Hmmm..ntah la weh...tu la..suka pikir banyak kan..no good!!Jangan ikut perangai ku ok...Emosi terlebih-lebih. Tak pregnant emosi. Pregnant lagi la emosi gila...nak-nak bila dah nak due ni...no good!!! Tu belum lagi kalau cite tang mimpi di malam hari...Adoi ai..macam-macam mimpi...Tido dah le tak selesa skang ni....asik-asik bangun. Tido-tido ayam jek..memang sakit la tido...Betapa besar sungguh pengorbanan mak kita kan masa mereka mengandungkan kita...Terus rasa insaf...aku ni dah la suka tak dengar cakap mak aku dulu..ampun mak~

Again....maaf banyak-banyak...semoga urusan kita semua dipermudahkan...insyaAllah amin~

Thursday, September 13, 2012

Aidilfitri year 2


Selamat Hari Raya and Maaf Zahir Batin~

Ok eh. Da nak abis raya pun..baru terkedek-kedek nak menulis entry. Bz weh....huhu...

Apapun raya this year 2-2 kampung kiteorang tak balik. Kampung Singapore pun tak balik. Kampung Perak pun tak balik gak.

2-2 family buang kami...wuuu~ 

Haha...nehi..mana ada...semua orang sayang kiteorang la tu..Alhamdulillah~ tu yang tak bagi travel jauh-jauh. Lagi pun time tu aku dah week 34 aka 8 bulan dah. Singapore confirm-confirm tak bagi masuk. Kang tak pasal-pasal anak I jadi citizen sana plak...hehe...

So end up....mak aku and MIL datang beraya kat umah kiteorang kat Johor :)

Terbalik plak kan..selalu anak yang balik raya umah mak masing-masing. Ni mak plak yang datang raya umah anak. Tak kisah la...

Last day Ramadhan, mak and family aku buka kat umah aku. Owh, lupa nak cite...I masak you lauk raya...walaupun 1 jek tapi jadi la..ayam masak merah and ketupat segera!!! Mak aku siap kagum sampai-sampai anak dia da siap masak lauk raya. Sedap plak tu dia cakap...Hee~ Yang lauk-lauk lain mak aku da siap sediakan untuk aku..frozen food kan sinonim dengan aku..hehe....Ade lauk daging goreng sate, sambal goreng Singapore style, kuah kacang, lodeh,serunding kelapa..complete la kiranya lauk raya...nak bagi tahan, simpan dalam freezer then nak makan heat jek in the microwave...style org malas kan?Hoho~

Owh..thanks supermak sebab selamatkan anak mu ini.. You are my heroin!! Mak aku sediakan lauk-lauk raya ni bukan apa...Sebab dia cakap nanti mak mertua datang raya pertama aku nak bagi makan apa kan nanti..ala mak..orang da buat ayam masak merah and ketupat segera tu ok la kan....hee~

Then diaorg tido 1 malam. Pastu pagi lepas solat sunat diaorang pun gerak le ke Singapore. Kiteorang laki bini berdua kena tinggal....huhu...Tak gi mana-mana pun. Layan tv and tido jek...Tak pernah dibuat aku 1st raya duk kat umah jek...haha...Then petang dalam pukul 4 lebih macam tu plak..FIL pun sampai umah kiteorang..maka bertukar la guest umah kiteorg....hehe..

Mak mertua datang so ble le eksyen sediakan lauk raya..hehe..siap penuh satu meja lauk dengan tambahan lemang and rendang dr MIL.Padahal mak aku pun dah tolong cover kan utk aku kan...lalalallallala~ Haishhh..bila la aku nak reti independent ni kan...:)

Then raya kedua, both families celebrate birthday adik aku cum raya gathering kat Seoul Garden. Klasssss ko ned!! Orang raya-raya makan ketupats rendang bagai. Ko layan Korean food plak eh....kiteorg gi kat CS jek..mak aihh..terasa macam kat negara orang weh...penuh Bangla..Indonesia, Vietnam, Myanmar bagai...Macam kiteorang plak part of them...segan dowh~ Lepas tu nak pandang slack plak kat kiteorang macam kiteorang plak yang menumpang negara sendiri....adeh..

We are the host of the birthday celebration and family gathering!!

Birthday gurl, Nasrin~

Mak ayah aku dari Singapore diaorang turun balik Johor. Then FIL aku plak diaorang nak balik Perak malam raya kedua tu sebab adik laki aku tgh houseman (eh betul ke spelling aku ni) tak dapat cuti banyak.Kalau kiteorang tau diaorang datang sehari jek jauh-jauh dari Perak tu memang kiteorang tak bagi diaorang raya sini...tapi takpe la...dah diaorg insist nak raya kat Johor kan..so layankan jek la.....

Lupa nak bagitau theme baju kiteorang apa this year. Huhu....It's GREEN!!

Tapi alkisah....baju aku semua dah siap ni...sekali malam before raya tu aku try...aaaaaaaaaaaaa!!!TIDAK!! Sangkut kat perut ye...huhu...nampak macam besar..tapi tu la...sila jgn berfikiran positif yek. Masa ukur hari tu aku pregnant 5 bulan. Then da mention dah kat tailor yang time raya nanti aku akan 8 bulan pregnant. Tapi...apakan daya..huhu...nasib baik aku ade extra dress untuk raya...tapi bukan color green la...color pink berry. Dengan Haizam pun melayan pink..hehe....baju melayu dia recycle dari baju kawen dia masa side dia last year...and nasib baik matching plak dengan dress aku tu...Tapi pagi raya baru Haizam tau yang green jadi pink berry...hehe..Tak sempat dia nak bebel kat aku sebab mak aku ada kan..lalalalalalla~ Tactics guwe berjaya....

Tetiba menjadi "jambu" haha~







GREEN

GREEN + PINK BERRY = ??

So adik-adik aku sibuk le eksyen tayang baju green diaorg...huh!! Stress!! Takpe...dress green tu nanti aku pakai lepas dah bersalin nanti..dengan harapan muat la eh..kalau tak kena modified lagi....ops!!Tapi jangan bagitau kat laki sendiri la..mau kena marah...Huhu...Sebab dari hari tu dia da suh wat jubah jek baju raya...jgn nak ngegada wat dress..tapi dia kan dapat bini yang ala-ala gediks skit nak pakai dress padahal tak sedar badan membulat.....Hoho~

Ramadhan Year 2

Alhamdulillah, tahun ni dapat lagi merasa berpuasa bersama yang terchinta..Paling rasa best sebab tahun ni 1st time experience berpuasa with the baby inside my tummy. Totally new experience. Since 1st time, so banyak la menanya experience orang lain. 

Overall kawan-kawan semua bagitahu berpuasa masa tengah pregnant ok jek. Aku bukan apa. Sepanjang pregnant, memang asik lapar jek. Bila lapar mula la kan nak muntah-muntah sebab perut dah masuk angin. Kalau tak, takkan berat aku meningkat bak juara!! Huhu..

Sampai laki aku cakap, "Awak memang takde ngidam-ngidam on certain food. Tapi awak mengidam semua benda. Semua benda awak nak makan...sangat lah pelik and penat gak abang melayan awak" 

Haha..yela..mana tak nya aku makan sikit dah merasa dah food pastu nanti rasa kenyang apa lagi, encik suami la yang tolong abiskan sebab tak nak membazir..Ngeh..ngeh..ngeh...

Tapi encik suami dah pesan. Kalau rasa tak tahan sangat boleh jek buka. No hal. Jangan seksa diri and the baby. Baiklah..Tapi kalau boleh memang nak berpuasa sebulan penuh. Susah nanti nak qada' balik puasa dengan bayar fidyah.

1st day sahur aku kat Johor. Seperti biasa bangun la siap-siapkan food semua around 4 am macam tu. Aku masak? Hee~ mana ada..panaskan jek lauk yang dibeli. Encik suami memang dah biasa makan nasi masa sahur. Aku plak family aku dah biasa makan benda ringan-ringan jek macam nugget ke roti ke masa sahur. Tapi demi kasih sayang ku terhadap suami, aku masak gak le nasi then lauk dah standby beli siap-siap so panaskan jek...Pastu kawan pesan minum susu banyak (yucksss!!) , air masak then kurma untuk energy. Itu aku buat lah. Yang susu..buat tak tahu jek...huhu...

This year mcm last year gak. Kami laki bini jauh lagi. Jumpa every weekend jek then time tu la kiteorg spent time buka and sahur sama-sama. Time buka jek kalau ada mood baru aku masak. Tu pun sebab macam tak sampai hati nak bagi laki makan air tangan orang lain. Walaupun dia jenis tak kisah..tapi entah eh. Tetiba rasa nak masak untuk dia..so tu masak gak buka walaupun simple jek. And alhamdulillah walaupun tak dapat nak merasa sebab puasa kan...cukup plak rasa lauk-lauk yang aku masak untuk buka....

Kadang-kadang kiteorang buka kat luar. Kalau macam dia kena keje weekends, so nanti petang2 dah nak buka tu aku drive gi tempat keje dia then kidnapped dia jap utk buka kat luar. Paling senang buka kat area tempat keje dia kat Stulang tu..So tu yang kiteorang melayan seafood kat Sayam ni...hee~

Sayam seafood @ Stulang captured with hp ayam :)

Abaikan pipi ku yang "gebu" itu..mcm letak baking powder jek kn..huhu..

Tetiba nak senyum mcm tu kan dia ni..haishhh~


Ni bukan saya yang ngidam. ni bapak budak yang order.sekian

Order 2 ekor. Tapi speechless bile nengok byk gile!!Huhu..

Steam fish.Nyonya kot...lupa~



Butter fried prawns~ :)

Kangkung goreng belacan~

Kerabu sotong~
Masa bulan puasa ni..aku tak dapat nak puasa full. 2 hari terpaksa buka awal. Sebab demam. Jangkit laki ku..memang teruk sangat la aku demam and flu. Memang tak larat sangat. Sian baby..nak makan ubat pun takut effect kat baby. So makan ubat yang tak kuat jek...Nasib la 2 hari jek aku demam...Apapun, alhamdulillah syukur sangat-sangat diberi kekuatan untuk merasai experience berpuasa masa pregnant.

Friday, August 3, 2012

Junior's journey #6 (Entry kurang kulat)


Kali ni aku nak story about Antenatal Class (Pre-natal class) sikit. Rasa bersemangat nak pergi kelas ibu-ibu mengandung...Feeling kengkonon macam dalam cite omputih tu yang pergi dengan hubby. Ok. Pengaruh TV lagi?Hehe...Cite kat encik suami pasal kelas ni dia blur..Hoho~ Lepas aku explain skit baru dia ok and teruja gak dengan kelas ni...:)

After dah survey macam-macam hospital termasuk hospital government kat area BP and Johor ni, akhirnya hanya KPJ jek yang available dalam masa terdekat. Yang lain ada yang tak offer and ada yang offer dah lambat sangat nak dekat due date aku...Boleh refer and call kat KPJ's website untuk schedule.

Setakat ni bila aku call Hospital BP dan Hosp Sultanah Aminah untuk kelas ni diaorg tak provide pun. Siap blur tu bila aku tanya. Kelas apa itu? Adoi ai...takpe lah..respond anda dimaafkan....

Kalau Pantai BP, available tapi dah terlepas date. Then date lain diaorang pun tak boleh nak confirm kan lagi. And yang aku rasa tak best, kelas-kelas yang diaorg dah pernah handle tu, conducted in Mandarin yek..What?? Abis kaum mereka jek la yang boleh pergi kelas tu eh? Kaum lain tak bole? Haishhh~

Hospital Pakar Puteri Johor plak, pun sama..dah terlepas date and date akan datang after bulan puasa. Nehi..nehi..masa tu aku dah sarat kot....

Kempas Medical Centre plak, takde antenatal class yang official. Tapi kalau selalu check up kat sana, akan dapat consultation dari doc-doc pakar kat sana la...Aku PM hosp ni via FB jek. Yang reply O&G dia. Sangat lahhhhhhhhhhhh informative. Siap ada masa tu nak reply aku. Banyak sangat la tu free time...hee~

At last, KPJ Jalan Abdul Samad yang menjadi pilihan since date dia macam sesuai jek dengan aku and encik suami. Itupun sebenarnya encik suami tak boleh off walaupun class hari Sabtu. Tapi dia mintak belas ihsan and maybe dia buat muke kesian kat partner dia so dia boleh la escape keje jap then gi class tu. Malam nanti dia cover balik keje partner dia...Begitulah kehidupan laki ku~

Class from 2.30 to 6 pm. Overall content ok. Dapat free gift lagi (Toiletries, Diapers for newborn cap Pet Pet, Dettol, note book, car sticker and magnetic fridge). Refreshment pun ada. Roti cap Season, air kotak soya bean and mineral water for both of us. Price untuk kelas ni per couple RM32. Ok la kot...Lepas tu maybe rezki kiteorang before kelas ade majlis tahlil kat situ, so dapat la sorang satu nasi beriani bungkus dengan kuih-kuih di mana nasi tu aku bagi kat partner Haizam yang tolong gantikan keje dia jap...rezki dia~

Walaupun content ok..Tapi imagination ku dengan yang dalam movie omputih tu tak sama la..haha~ Maybe sebab kiteorg just dengar the lecture from the nurses and O&G consultant, then ada sikit sesi demonstrasi dr nurses on how to breasfeed yr baby and sesi macam mana nak mandikan baby with tali pusat ada lagi...tapi...still rasa lacking skit sebab takde hands on experience or activities yang libatkan husband and wife. Diaorg ade tunjukkan exercise yang perlu dibuat untuk elakkan kekejangan otot and so on..tapi still takde la mood macam husband and wife duk kat yoga mat then husband tolong wife with the exercise....Ok. Am I too high expectation?Hee~

Overall best jugak la class ni...Atleast dapat gain some knowledge on how to cope with the pain during the contraction and how to breath during contraction...type of pain killer yang kite boleh choose untuk kurangkan rasa saket..macam-macam la..

Masa aku gi tu ade 7 couples yang datang. Semua 1st timer. Nama pun class kan..so of coz la yang datang semua muka blur jek...Hehe.. Class conducted in English/Malay. Paling tak boleh blah, untuk encik suami yang jenis hyper tak reti duk diam, kelas-kelas begini memang akan membuatkan dia ngantuk.Penat aku cubit-cubit pukul dia bagai bagi dia fresh..Naughty kan??Huhu...tapi mamat ni jenis ngantuk-ngantuk pun dia dengar gak apa nurse-nurse tu lecture. Sebab masa ada demo with the artificial breast (YES!!) on how to handle our breast untuk perah the milk, aku macam biasalah kan..dengar-dengar gak tapi lepas tu suka lupa...so laki aku yang ngantuk ni siap boleh guide aku...Walauwehhhhh!! Thanks la sayang~ :)

After finish the class around 5pm, then ade sesi visit labour room and wards provided by the KPJ. Ok. Superb!! Wards range dari RM 500 ~ 150 per nite. Itu bilik aje. Belum lagi cost delivery. Normal RM 2500. C-sect RM 5k~7k. Mak datuk...pengsan....Hee~ yang bilik RM500 tu dah memang macam hotel la kan...siap ada gobok (cabinet yek),sofa bagai, living room for the guest, TV of course, then toilet dah macam hotel la...pastu ada gak microwave and pantry room. Memang selesa sungguh....Haha~ Kalau VIP or orang banyak $$ boleh la..kiteorg cuci mata jek la....belum sampai ke tahap itu lagi....

Kalau bilik sorang, husband boleh teman tido. Kalau bilik price less than RM500 tu berdua dan berempat husband tak boleh teman tido. But still ade toilet yang ade shower and bersih tu dalam bilik kite.

Pastu kiteorg visit labour room. Syiok weh...bilik sorang jek..takde la dipisahkan dengan langsir jek kan macam hosp gomen sampai boleh dengar orang sebelah-sebelah kita menjerit..Huhu..Even kalau kita nak menjerit pun kita tak rasa segan..harapnya aku boleh control diri la masa tu nanti....Doa banyak-banyak ni....

Then visit babies room...Auwww~ mereka sungguh cute..ada baby gurl besar sangat. 4.9 kg rasanya. Kena c-sect. Tapi kesian, dia kuning. So kena jemur kat err...ape nama light tu..yang replace matahari tu..ala..lupa la..kena tutup mata..pity her...Nurse bagitau, baby zaman skang ni banyak besar-besar..ok guwe cuaks. Kalau nengok size kami berdua ni...adoi ai...tapi mak aku cakap aku dulu 3.1 kg jek. Usah di tanya encik suami la kan. Berat dia masa lahir 3.8 kg.Alhamdulillah normal jek MIL lahirkan dia...Rezki kan~

Let's layan some of the pic during the class :

The notes for the class~

The gift and nasi beriani bungkus for us :)

The O&G specialist. Dr Mohan kot nama dia

Sesi mandikan baby. Abaikan plastic food itu yek :)

Junior's journey #5 (Entry kurang kulat)

Alhamdulillah, after surveying macam-macam klinik and of course with considering the cost...we finally managed to have a 4D scan at Permai Polyclinics Taman Sutera Utama Johor.

The Branch Doc is ok. 24 hours open. No off day. Then the most importantly, he is friendly. Nanti aku cite di entry lain psl Doc yang kerek..huhu..owh adakah perasaan ku aje?

Price scan kat situ affordable.RM 130 with consultation. 4D scan with CD = RM 120, while consultation charge = RM10. Lepas tu dapat free gift stretch marks cream brand..errr...fames gak brand tu...tapi tak pernah pakai sebab dah biasa dengan Bio Oil :)

1st time Mr. Hubby temankan aku...Selama ni scan 2D sorang-sorang jek..layan excited pun sorang-sorang.Touching pun sorang-sorang..Layan emosi pun sorang-sorang...Hahahahha~ Ned and emosi tidak boleh dipisahkan..Help~ Help~ Help~

So agak excited gak le Mr. Hubby. Masa pergi scan tu aku dah 27 weeks. Orang cakap kalau nak buat scan 4D kena before weeks 32 kot...Sorry if salah info. Sebabnya nanti kalau tak baby dah besar then tak sesuai sangat buat 4D. Ntah btul ntah tak..So layankan jek..Owh btw tak ble gak buat 4D awal sangat let say around 20 weeks. Bukan apa...baby kecik sangat. Besar tak boleh. Kecik tak boleh. Aku pun tak paham. Hahahah...apapun just follow your instinct ok...no need to worries...

Basically 4D ni macam advanced skit la dari 2D. Kalau 2D kite just nampak baby in 3 dimension then akan dapat pic in 2 dimension. So ni yang 4D kite boleh nampak baby movements in 4 dimension which is so cool!! Lepas tu boleh plak dapat CD yang ada video baby gerak-gerak around bape sec jek...Hebat betul technology ultrasound ni..by using the sound with certain frequency kita boleh nampak baby inside our tummy...SubhanauAllah~

Tapi ada yang lagi advanced with 4D ni. Ade my friend boleh dikatakan sifu la to me since dia dah pernah ade experience with pregnancy ni cite yang kat tempat dia buat 4D tu boleh tau details on development baby, from brain sampai la ke internal organs and limbs.Mahal skit around RM200++ kot tapi ok la kan boleh tau details...Too bad, tempat yang aku gi ni tak se details itu...hehe..

Apapun, kalau tak buat 4D pun ok jek..Ni macam optional jek. Walaupun budget agak tight skang ni..tapi..sebab Mr. Hubby nak sangat nengok the baby for the 1st time, so tu kiteorang survey gila-gila untuk 4D ni for the best price. Lagipun anak 1st kan..so excited skit la...:)

So let's layan some of the pics and the video:

Shy junior~ keep facing down like in a sujud position mummy guess...
Finally nampak gak skit face of lil' junior~
video 
I like to move it..move it..move it~

video
Tulang rangka dah developed. Alhamdulillah~ Then suka tutup muke dengan tangan dia :)

video
Shy lil' junior..somersault bagai anda di dalam tummy ku :) 
Owh, can u see the umbilical cord around the baby?

Guess XX ke XY? :)

Well, the junior is soooooooooooo active....sampai the Doc and nurse pun cakap..1st time nengok baby active sangat...Well....memang macam tu la anak ku ini...Baru laki ku tau betapa anak dia ni selalu sangat buat somersault bagai...So bile the junior bergerak happy-happy ni..makanya...nak nampak the junior's face agak susah la yek..Keep facing down and seem like dia tak suke with the frequency of the ultrasound scan..ok memandai jek imagination ku ini...Apapun rasa he's so shy like his mummy..Ok..got the clue??:)

Nampak sikit-sikit jek muka dia...bile nampak sikit tu aku terdiam. Kagum . Speechless. Semua ada la..Muka nampak serius. Berkerut-kerut dahi dia..Tak senyum langsung...Ok. Sila jangan jadi macam mummy yang suke buat muka ketat and sombong ye nak sampai orang nak tegur pun nanti rasa takut....Huhu...takpe lah dear..janji sihat ok...Doc showed to us junior's back bone dah developed..then heart beat dia in a normal rate...siap boleh dengar tu the beat..Alhamdulillah~ nampak la tangan, jari-jari and kaki dia skit walaupun dia tak boleh duk diam...adeh2...EDD pun dapat lagi which is on 30th Sept 2012. So skang ada banyak la EDD ku : 230912,260912,300912,011012 dan 091012. Nengok la rezki dia nak kuar bila ni nanti....

Then doc siap bagitau weight dia berapa..At 28 weeks, baby ku berat dia is 1.5 kg. Ok berat ke? Ni belum lagi dah 9 bulan nak oi...Apapun masa tu rasa macam..wow!!!Alhamdulillah ya Allah...rezeki yang tidak terhingga Kau beri kepada kami....Amin~

Once dah tau the gender...terus jek la come out with one name..and dipersetujui oleh Mr. Hubby....:)) Harapnya our junior menjadi diri dia sendiri dan tak ikut perangai kiteorg...don't be our mini's ok. But if you wanna get a Mini Cooper S for your mummy one day, thanks a lot!!Haha..ok berangan~

Actually bab nama-nama ni pun kiteorang tak sekepala sangat. Encik Husband bagi syarat kalau gurl dia nak mintak pendapat mak dia (since diaorg memang takde banyak gurl in the family). Kalau baby boy plak, dia nak mak aku yang bagi nama (sebab family aku memang tak banyak boy pun) 

Errrr..what???Apsal perlu libatkan our mums kan??? Sampai termimpi-mimpi tau aku pasal nama ni..siap nangis-nangis tu konon dalam mimpi aku dah delivered then laki aku dah register nama yang mak dia bagi...adoi ai...drama ok!!

End up, aku cakap kat dia. Our baby kan..so kite berdua sendiri kena bagi nama. tak perlu libatkan orang lain walaupun family sendiri. To be fair la kan?Phewwww~

Nak pilih nama apapun, sunat memilih nama yang baik-baik insyaAllah~

Aku ni biasalah kan...nak gediks sikit. Pastu kena sound dengan encik suami..baru I nak memilih nama yang klasik moden,

kalo gegurl: Chempaka; Kenanga; Lavendar ; Laura ; Bunga Chinta --->> Pengaruh sinetron sungguh ^^ kalo boy plak : Aduka; Eusoff ; Noah --->>> boy tak banyak nama klasik sangat. Sibuk cari nama yang ada unsur-unsur handsome :)

Ok. Back to reality yek. Pilih nama yang simple and ada makna. Nama panjang-panjang terbelit lidah pun nanti at last panggil short form jek..:)

1st anniversary (Entry Kulat III)

27th of May 2012 is our 1st anniversary..

Alhamdulillah~

Kejap jek masa berlalu kan. Kalau ikutkan kiteorang dah kenal dari tahun 2001 ~ 2012 ni = 11 tahun dah. Ishh...Lama gile!!

Siapa sangka walaupun macam-macam perang saraf, perang dunia ke bape ntah kiteorg lalui sepanjang kenal, alih-alih kiteorg kawen....Syukur sangat!!

Tapi...haa..ade tapinya..walaupun kenal dah lama..tapi baru setahun duk serumah bersama, (Eh takde la setahun kan..rasa 48 minggu jek plus minus kiteorang duk bersama since sejak kawen cuma dapat jumpa once in a week takpun 2 minggu sekali) macam-macam benda pasal dia yang aku baru realize and dia pun sama...masing-masing baru nak adapt dengan new life...Ni pun dah setahun pun rasanya ade lagi perangai dia yang aku tak tau lagi kot...Adoi aii~

Al maklumlah..dia adik beradik semua lelaki. Aku plak semua gegurl..So rasa-rasa korang mana yang lebih "teratur" sedikit hidupnya? Hahaha..Meh aku bagi beberapa contoh yek:

  1. Bagi lelaki takat towel lepas mandi just letak kat katil tu maybe BIASA..tapi bagi aku...urghhhhh!!
  2. Bagi lelaki takat makan nasi 2-3 biji jatuh dari pinggan pastu tak pungut or lap meja itu BIASA...tapi bagi aku...urghhhhhhhh!!!
  3. Bagi lelaki makan depan tv itu BIASA tapi bagi aku ni sangat le urghhhhhhhhhhhhh!!!
  4. Bagi lelaki baju kotor sepah2 letak kat mana dia suka and tak letak kat bakul baju kotor itu BIASA tapi bagi aku...urghhhhhhhh!!!!
  5. Bagi lelaki smoking dalam umah itu BIASA tapi bagi aku....urghhhhhhhhhhh!!!
See? Benda simple jek kan..tapi untuk aku yang dah biasa dengan surrounding gegurl ni rasa macam stress skit la....apapun..communication itu penting yek..cakap baik-baik..elok-elok....alhamdulillah...boleh la kot aku and dia give and take..lagipun benda kecik jek ni....takkan nak dibesar-besarkan...sangat la tak mencabar...hehe...

Tapi rasanya la kan..family aku jek kot yang weird...Kalau aku ni nampak 'macam' perfect...mak aku lagi perfect!!Nenek aku dengan aunty-aunty aku (side mak) lagi super-super perfect!!Family peliks...Huhu...The genes are there...ni mak aku still bebel-bebel lagi kat aku bile dia datang sekali sekala umah kat Johor ni nengok umah sepah semacam jek..pada aku dah bersih da..tapi bagi dia..mak aih..tak mencapai spec ok..Huhu...Selalu orang MIL yang bebel-bebel kat menantu pasal umah bersepah kan..Ni tak...mak sendiri yang bebel kat anak dia...Sabar je~

Haaa..sambung cite anniversary ni...Celebrate biasa-biasa jek...Rasa best sebab celebrate dengan Junior ade dalam tummy...alhamdulillah~ Rezeki Allah...masa anniversary ni aku around 5 months..Takde la romantik mana pun our celebration..no card..no flowers..no cakes..just wish each other and makan-makan..(mana la kami laki bini tak membesar bak juara)

Kebetulan encik suami masa anniversary tu takde off kena keje. So kiteorang celebrate awal sehari...

Mr Husband~
Mrs. Wifey~
Cube teka kiteorang makan kat mana? Haha..Simple kan? Bukan hari anniversary pun boleh makan gak sebenarnya....tapi tak kisah la..we both like it!! Btw, teringat ayat Encik Suami..."Sorry eh awak, nak bawak awak makan kat hotel macam laki kawan-kawan awak selalu buat, abang tak mampu sangat, lagipun abang tak reti nak booking-booking ni.." Huhu..ok touching.No worries la dear, makan kat mana-mana pun tak kisah. Janji kite berdua bahagia..Lagipun makan hotel tu bukan best mana pun...ok dessert diaorg memang best. Tapi...rasa warung mak bedah lagi best kot....hehehe..

Owh..betapa bahagianya kawen kan...rasa secure jek. Bunga-bunga cinta jek..Bukan takde kiteorang gado2..emosi2..tapi nanti lepas tu ok balik sebab sayang lagi banyak dari rasa menyampah kat dia...ok.memang kadang2 rasa marah sangat kat laki sendiri. Heheh..

Hari anniversary, dia keje. Aku kat umah. Memang selalu macam tu pun. Weekend pun dapat spend time sehari jek...sebab dia keje dari pagi sampai malam..OT. Sian dia...yela..bini dia ni pun lately ni macam-macam problems dengan tempat keje kan...Harapnya tuhan tolong kiteorg la..Amin~

So disebabkan aku kat umah, maka aku pun terasa nak masak la kan..walauwehhh~ guwe masak tu weh...biar btul..hehe...So layan jek la pics ni k...takde special sangat pun...tapi cukup suka bila encik suami cakap sedap....Ambik hati eh?:))

Udang sambal tumis~

Daging masak stew~
Sotong masak rempah~
Chap Chai~

Junior's journey #4 (Entry Kulat II)

Story continue dari post balik kampung laki ku...

Well, disebabkan takde entertainment sangat kan kat tempat laki ku itu..Hehe...boring...huhu..maka gediks2 la mengajak dia ni pergi Hot Spring Sg. Klah...Yeahhhh!!

Ok. Memang excited. Encik Suami relax jek. Yela..tempat dia kan..so bagi dia takde apa lah yang best pun. Apsal le bini dia ni sibuk-sibuk nak gi kan...

Biasalah..budak town memang macam ni..kat BP mana ade Hot Spring...Ade pun paling dekat kat Gerisek eh yang on the way nak ke Muar tu?

Cop!! BP town?Town sangat la...wahahahahaha..ok.Suka hati la nak exaggerate lebih kan....Sub urban kot BP tu..hehe..eh tapi takde la urban sangat...Tapi untuk aku yang jenis relax (relax ke?adeh!!) KL the big city tak sesuai dengan life aku..aku suke BP gak...takde shopping complex ala-ala boutique tapi ade benda-benda basic. Ok la kot untuk orang yang sederhana macam aku ni....Kalau nak gi city..better gi Singapore kampung nenek ku..Tu memang real city la kot..Well, masing-masing punya opinion kan...Who cares?

Ok. Sambung story. Before pergi hot spring tu dah kena warning dah dengan mak aku. 

"Jangan over yek. Ingat sikit...awak tu pregnant....Lepas tu jangan nak berendam dalam air panas lama-lama. Nak swimming kat pool pun relax-relax jek.." (Well, untuk aku yang ala-ala clumsy ni and suka jatuh-jatuh terseliuh orang cakap dulu tak bedung agaknya kaki aku ni tu yang sikit-sikit jalan asik nak terseliuh jek..nasihat-nasihat begini memang dah lali dah kat telinga aku...Huhu)

Masa tu pregnant around 4 months..so tak nampak sangat tummy ni..maka aku mudah lupa yang aku ni pregnant....Hee~

Bila dah sampai sana...Hmmm..boleh lah...lagi plak tak ramai sangat orang kan...So seperti tempat tu macam dibooking oleh laki ku untuk ku sorang plak...Perasan~

Tapi bila dah sampai sana, rasa macam kecik gak tempat ni.Abis smua kolam kiteorang try. Pastu rasa macam..Eh dah abis da round? So overall biasa-biasa jek tempat tu..Tapi jadilah kalau pergi sekali sekala kan...

Let's layan some of the pic taken at that place:

Aktiviti rendam-rendam kaki aje~



Swimming in the pool..yeahhh!!

Then seperti biasa..lepas dah berendam celup-celup kaki kat sana tu..maka perut rasa lapar la kan...Aku nak balik masak kat umah MIL? Owh..tidak mungkin lah kan....*Evilface*

Makanya...kiteorang decide nak makan kat Tjg Malim...the Famous Tjg Malim Pau in M'sia!! Itu kata orang la kan....Hehe..Eh, tapi ok gak le pau dia...memang sedap. Lembut jek~ Setiap kali klo aku balik sini, memang aku akan tapau frozen pau utk family aku kt BP. Tapi ms kiteorg gi makan tu takde la kiteorg makan pau...kiteorang try menu dia yg lain...Overall food dia ok..ala-ala chinese style.

Pau Yik Mun restaurant~


Junior's journey #3 (Entry Kulat)

Early April  junior 1st time balik kampung laki ku kt Perak tu.

Owh before that, aku dah train dah the junior naik bus express from Royal Creek to Johor (what I mean is JB). Encik suami tak bagi tapi aku insist gak nak naik bus sebab tak mau susahkan dia amik aku. Untunglah encik suami dapat saya...hehe...So from the 1st time trip, nampak macam dia excited. Abis cramp tummy ku maybe dia gerak-gerak kot. Misi cakap memang tak boleh rasa dia gerak-gerak lagi sebab aku 1st time kan. Tapi nak tau dia gerak ke tak bile kite rasa macam senak tiba-tiba tu mksudnya dia tengah bergerak la...SubhanauAllah~

Back to cite balik kampung...so far the junior ok. Gerak-gerak gak (senak perut ku) and maybe dia macam tak biasa kot apsal le mummy dia ni lama sangat kat dlm keta ni...selalu jalan paling jauh pun dr BP to Johor. Ni alih-alih macam jauh sangat jek...Hehe..Owh, imagination ku sangat la hebat!!

Alhamdulillah, sampai jek sana dia boleh jek adapt. Syukur sangat-sangat. Even MIL pun rasa macam pelik apsal le menantu dia ni relax jek preggy tak penat-penat sangat. Pastu siap tanya tu nak makan apa.Err...setakat ni takde apapun yang ngidam-ngidam. All I want is just food!!Hehe...Membulat la saya... :P

Setakat teringin nak makan cendol, ABC tu semua memang bila tak preggy pun memang aku suka gak..Lalalalallalalalala~

Owh tapi masa gi Ipoh tu amik adik dia, aku nak sangat rasa Nasi Ganja aka Cannabis Rice.Nama pun scary eh..Lalok-lalok ke daku ni nanti? Hehe...Hasil pencarian, HAMPA.Nasi Ganja yang origin yang owner dia cina and mamak yang run the business petang-petang dah tutup la...Opening hours just during lunch hour jek...

This is the origin. Kedai Kopi Yong Suan @ Jalan Yang Kalsom, Ipoh. Pic source: Mr Gugel
Queue memang panjang gila mengikut kata food reviewers lain. Pic source:Still Mr Gugel

Kedai kopitiam ni aku bayangkan macam kedai kopitiam kat tepi pasar BP tu jek. Old skool punya. Cuma yang different kedai kopi kt BP tu orang Melayu yang jual lontong and sate sedap. Kat Ipoh ni plak, mamaks yang jual Nasi Ganja. In other words, Nasi Vanggey!! (nada and loghat kena ala-ala mamaks skit yek kengkawan)

So sedap sangat ke sampai orang beratur beriya-iya sangat ni?? Disebabkan my MIL ingatkan aku ni craving tahap agung and mengidam..tapi tak ok. Aku ni kalau tak dapat pun takpelah...serius. Kalau orang ngidam kan dia memang nak sangat-sangat kan.. tapi kalau dalam kes aku ni takde takpe la..takde rezki la tu kan. Nanti bebila klo ade rezki ok jek...So as alternative, adik dia bawakkan gak aku gi makan Nasi Ganja cawangan kat errr..mana ntah. Tapi somewhere around Greentown Business Park kt Ipoh tu gak la...

So ni la hasil Nasi Ganja cawangan....

Their branch

Ni la nasi ganja~

Biasa jek~ nothing special.

Actually bila dah makan ni aku rasa cam biasa jek. Macam nasi kandar. Tapi rasa nasi kandar lagi sedap kot. Ke maybe sebab ni cawangan jek so aku tak dapat the aura aku pn tak sure la kan...hehe..Aku bagitau kat laki aku, after this tak mau la makan nasi ni. Im not addicted to it. Hee~ Kite terasa nak makan kat penang plak la makan nasi kandar...hahahaha....pengsan le laki aku...^^

Monday, June 11, 2012

XX or XY?

As salam dearies!! [bajet ade readers la kan?Hohohoho~]

Lots of things happen to me lately..hard to describe it. Well, suppose healthy mummy = health baby. Always pray for it..As far as we concern enough, we both are not so healthy couple, so we really hope the BEST for our junior...Amin..amin..amin..

Last few weeks Mr. Hubby suddenly said that how grateful he is when I'm pregnant...It means that he is 'quite normal' after all "drugs" he has to take everyday for almost 20 years.Pity him~ For softhearted person like me, tears will easily drop just like that..Luckily he didn't notice it since we are on the phone at that time. Haishhhh~ kan best kalau the tears drop boleh jadi $$ :P

Just a short entry for this time, I'm still don't go for the next ultrasound scan. Every time people bumped into me, they will ask the favorite question, " Is it boy or gurl?"

XX or XY doesn't matter. We just accept it.Hope the junior is safe and healthy enough.

Some people by just look through my face and of coz my dear tummy, said, "Owh, I bet it's a gurl"

They said my face looks so glowing and bloomy lately..Errr..excuse me...Glowing?Bloomy?? Hehe...Alhamdulillah~ I now know the tricks on how to keep and hide my gloomy face away from the others..

Me replied with just smiling and ask them to pray the safety for both of us...Amin~

Thanks for the favorite question. Many thanks actually. It's just like alarm clock to me. Gosh!! I'm almost 6 months and still don't buy any preparation for the junior and....urghhhhh!! Ok, is it too late or too early? Since my mum looks so cool and not panicking me so I'm just relax...Lalalalallalala~

Ok. What to buy? By referring to the list of things provided by the website or pamphlet given by the salesgurl at the baby shop ( I always ask them to give me the list.My favorite at this moment..haha), frankly speaking.I'm blur. Totally blur.

Blur no 1:
Coz there are variety of models and specs for each item.

Blur no 2:
Mr hubby also blur like me. Both blurs~ Haishhhh...


Blur no 3:
Damn expensive!!!!! Imagine, simple baby cot and the quality is just so-so cost around RM500!! What??? Is it a normal feeling? We are not berkira..but...urghhhh!! Only God knows my problems right now....Huhu..

Till then..wait for the next entry. Me too tired too update any stories. May Allah bless me, my family and friends out there. Every people have their own obstacle to pass. It depends on how we go through the obstacle. May Allah give me some 'ilham' on how to overcome my problem. Amin~

P/s: The junior keep moving and give me the "quickening" feeling the moment I write up this entry. Sorry junior. Don't feel sad. We both are strong right? Yeahhhh~