Monday, October 24, 2011

Entry berkulat II

Hee~

Saje jenguk jap blog yang bersawang ini...

Nothing much to say.Skang tengah mode hibernate..FB pun terasa nak deactivate...Err...what????

Hahaha..Habislah kehidupan sosial ku..Nehi...Nehi..Nehi...
Don't worry guys.I'm ok with my life now.Wahhh..bajet macam ade orang follow jek blog ko eh...syiok sendiri maaaa~

Ingat nak cite skit life after married ni..tapi nanti lah...prof ida dan prof sa'at dah bising la bila aku nak sambung blaja duk dkt dgn laki..huhu...

till then...gonna meet u all in the next entry....see ya....

Wednesday, August 3, 2011

Entry fungus ^^

Alhamdulillah, it had been around 2 months we become a husband and wife.

Mode:Phewwww~

Let's layan some of the pics.Credit to my OP : Nadia Studio. 

Setakat posing gediks tu aku reti la.Sekali nak suh aku posing depan org ramai.Terus cam stiff.I'm not so photogenic. Lesson B2B out there: Do some studies and try to pose as much as u can.Harap bertabah la yek.Jangan jadi cam aku nih..Kelam kabut busy bee sangat tak sempat buat studies sampai gambar tak berapa meletop la..nasib ade OP... 

The cover~
Hantarans~


Solemnization 270511~


Reception 280511~
Outdoor~
Suke sangat with the belacan color. Haha..sounds not so nice but who cares??Janji cantik kan...and also the design of the dress and dais. Thanks to SMC Bridal House. Simple but looks elegant.That's the criteria that I only need.Alhamdulillah, walaupun tuan punya kedai ni punyalah dengki tak bagi aku fitting and nengok the dress before the event (Konon bagi surprise??What???Huawaaaa..time tu dah tak bole pikir apa da...Rasa macam pasrah and redha jek~) Tp sangat puas hati dengan hasil keja mereka..Syukur sangat...

Owh..not to forget..Many many thanks kpd mereka-mereka yang terlibat secara langsung or tidak langsung utk menjayakan wedding ku..Family and close friends especially.Sponsor2 official and not official..Wedding gift yang banyak..walaupun macam tak fulfill jek wish list. tu.tp it's ok..rezeki masing-masing kan..Tak terbalas budi baik. Credit to Nenek and Mak Long imported from Spore mari yang berhempas pulas masak food utk majlis nikah ku..Sambal goreng anda sangat marvelous!! Raya nanti dapat rasa lagi...yeyeyeyeyyeyeey!! 

Thanks too to mereka-mereka yg datang wedding ku~ Ok.Lama sangat eh kawen baru nk say thanks..Hee~ Segala kekurangan harap dapat diampunkan. Wedding aku simple jek..Makan hari tu sedap kan? Ramai cakap sedap..Tang makan la aku sgt concern. Alhamdulillah food cukup utk semua guest. Kalo ade B2B area Batu Pahat nak kawen boleh la inform ku...Ble aku recommend caterer ni..Nanti insyaAllah dpt special price..Promote eh? ^^

Jangan cite pasal sentap menyentap ni coz masa wedding ku ade gk yang mcm terkucil skit...Aku sampai nangis2 bile pkir balik..Bab kawan-kawan yang tak support and cam emo tu satu hal.Puas hati anda??Hahaha..Ntah apa yang sentap sangat dengan aku pn aku tak tau...Bab sedara mara yang cam hampeh pn ade gak..Bukan sedara mara Singapore eh...Hahahha...Mereka sangat supportive and  penyumbang terbesar wedding aku..Pantang aku bile diaorg wat mak aku nangis. Well..sendiri mau ingat la...sigh~

Tapi serious.Kawan-kawan cina mak bapak aku sangat terbaek.Lebih baik dari org kita yang tau hukum agama and sedara mara sendiri. Semua yang kiteorg invite semua datang. Angpow mereka pun besar gak...Terharu!! Kalau tak datang tu diaorg siap mintak wakil datang tu.Sebab apa? Sebab diaorg pandai pikir. Tuan rumah memang dah allocate budget food utk semua guest. Kalau tak datang kan macam membazir and boleh kecikkan hati tuan rumah...Apapun, utk guest yang tak boleh nak datang aku tau korg pun bz gak..takkan dari utara nak datang kan?Takkan ade hal lain nak dtg kan? Keje gila gak tu..Thanks for the wedding wish and doa.Tu namanya ada bahasa...sejuk skit hati ku....Kawan2 kawen kite patut happy kan? Tu yang selalu aku rasa..Tapi nth eh..nama pun manusia..so ade macam2 perangai...

Apapun..hari baik bulan baik ni aku doakan yang baik2 aje..maybe anda2 yang dengki tu terasa suka hati gembira lalalalallala~ tapi akhirat nanti kite nengok anda lalalalalalalalala~ gak ke tak macam kat dunia ni...

p/s: Now aku dah rarely tulis blog.Mode busy bee memanjang.Will update entry lain later~ See yaaaa....

Tuesday, May 17, 2011

What I want??

Nenek pernah tanya, "Ica pas kawen pegi jalan mana? [ok..nama manja gediks saya dlm kalangan family is begitu...]

Aku jawab: "Errr...tak pegi mana...Bz keje..mana dapat cuti lama-lama.." [Tak mau dia risau kiteorg tak cukup $$]

Tapi pastu aku saje usik dia...

"Nenek sponsor la...pegi Australia pun jadi lah...tak pernah pegi jalan jauh2 camtu...." [Ok..pastu kena sound dgn chinta hati apsal tak mintak pegi umrah...haha..duniawi sunggu daku~ ]

Besties aku tanya gak : "Nak present apa time ko kawen nanti?"

Kawan-kawan office pun tanya...

Kawan sekolah pun ada 2-3 orang tanya gak soalan sama...

Aku senyum manis aje...Hee~ Manis ke? 

Ok..tipu.Aku senyum kembang..^^ Terharu ok..walaupun hanya beberapa orang jek yang tanya..tapi meninggalkan kesan sungguh di sanubari ku...[Ok..nampak sangat dri ini tidak fames kan?Haha..]

Ce cite ce cite kat Chinta Hati.

Dia remind         :  "Tak payah la nak mintak present kat orang...Segan jek..Awak tak segan ke?

Jawapan aku    :  " Ala..dah orang tanya..bukan mintak...lagipun best apa dapat present...^^ Kan senang diaorang tak yah nak pikir2 nak beli apa...ok apa cakap direct dari simpan dalam hati jek..tak sampai maksud simpan-simpan dalam hati ni"

Dia remind lagi :  " Ye..tapi...hmm..suka hati awak lah..kadang-kadang mintak terus terang ni takut orang kecik ati ke apa kt kite...pastu takut kekecikan hati orang itu sebab kita mintak2 present boleh buat hidup kita nanti jadi tak tenang and tak berkat...Awak nak macam tu?"

Errrr...baiklah...Saya terima soft reminder awak itu...

Tapi....Ala...nak gak le konon-konon feeling apa yang saya nak boleh?

Saya nak berangan dapat:
  • Package honeymoon ke Krabi Island. Gi Christchurch NZ pun menariks gak....[Tak abis-abis nak pegi tempat ni kan?Haha..]
  • Kalau tak dapat ke Krabi...pegi Perth ke London ke..Paris pun jadi lah..Murah jek kan??Ngeee~
  • Home teater set lengkap TV LCD 40" cap ayam pun aku dah cukup suka dah...sayang orang yang bagi present ni nanti...hee~
  • Sofa set [Sian kami nanti...umah sewa kosong kontang terus...katil pun takde..sob..sob..takpe..slow2 kan mulakan hidup berdua bersama...caiyokkk!!]
  • Mintak washing machine or fridge boleh tak?Haha...
  • Kalau dapat air-cond pasang kat bilik pun best gak nih...Moga murah rezeki kamu2 semua lah..haha..
  • Electrical appliances: Sandwich maker/Toaster (yang ni kawan adek aku maybe nak bagi..suke~ boleh buat toasted bread utk diri sendiri..ok..kalau saya rajin la kan..lalalalla~) | Deep fryer | Hair Dryer | BBQ set | Tepanyaki set | Steamboat Set| Vacuum Cleaner | Multicooker | Microwave Oven (Yang ni rasa2 kawan ofis bagi kot..Perasan~) | Juicer | Intelligent thermos | Rice cooker canggih manggih yang multifunction | Steamer | Water filter (air pipe skang ni kuning tahap macam air teh dah...) | Mixer utk buat cake (Boleh buat biskut raya..Err...tau plak kan aku nak buat cake2 biskut bagai ni?? ) |
  • Wall clock or alarm clock yang ada radio tu...[Dengan harapan boleh bangun pagi dengan senang...]
  • Bedsheets set (Boleh tukar-tukar selalu bedsheet.Mahal tau bedsheet...cap ayam pun dah nk dekat RM 40. Lagi la kalau nk thread count banyak-banyak or cotton kan...)
  • Nite lamp ala-ala IKEA style tu..owhhh..sangat suke~
  • Photo album or frame yg kt Lovely Lace tu pun cantik kan? :)
  • Set pinggan mangkuk..set cawan gelas ke...bagi set masak memasak seperti non-stick wok pun saya suka juga....
  • La...sibuk nak masak...tapi dapur mana??Haha..Eh, tapi nk dapur yg built in with the cabinet la..bole?
  • Ok..saya nak iPhone 4 la..boleh??Ok..ni bukan utk kegunaan bersama kami suami isteri ek?[Wuuu~ tipon dah susah dah nak taip2 msg...kalau touch screen kn best..Alasan~ ]
Ok..cukup la feeling-feeling berangan itu...over kan?Sila jangan meluat dengan tuan tanah yang gediks ini...:)

Apapun...tak bagi apapun sebenarnya takpe..Datang majlis kiteorang pun dah cukup menggembirakan hati kami..sambil2 sharing the sweet moment kan?

Satu jek yang kami inginkan iaitu doakan kami murah rezeki dan dipermudahkan urusan serta berjaya menempuh segala dugaan dan cabaran di alam perkahwinan ini dan kekal bersama hingga hujung nyawa walau apa jua cabaran yang datang..Jauhkan la kami dari fitnah dan benda-benda tak elok...rasa macam mencabar gak kan kawen2 ni...It's ok..this is what we call as life..

Errr..dah kawen nanti aku akan suke merajuk2 or gaduh2 gediks ke lagi dgn dia? Adakah hormon aku akan berubah? Tadi nengok iklan, boleh minah tu banyak pimples after dah kawen..huawaaa..takutnyaaa!!! Apapun...semoga baik-baik aje ye utk kite semua..Yoshhhh!!!


Mari layan pics!!
Ini dari Aunty Yah (kakak ibu saya no 2).Tak bukak pun lagi.saje nak surprise.banyak gile dia bagi..berat2 plak tu..mungkinkan set pinggan mangkuk??:) Dia sangat excited aku kawen..eh smua aunties kt spore la excited.Rasa2 bju diaorg lg bling-bling dari tuan tanah ni ^^
Ni dari students PA ku...touching!!Bebudak laki bagi present kat aku..tak ke pelik?
Tibe2 adek aku pun ade gak nyemak...hehe..
 Ni makan-makan bersama students PA..memang aktiviti wajib utk setiap sem...rasionalnya supaya students boleh share probs mereka and anggap kite ni macam mentor diaorg la...Aku jd mentor?Diri sendiri pun tak bersemangat and malas ada hati plak nk bagi semngat kat anak orang kan?Hee~ Tapi so far alhamdulillah...berjaya gak aku jd profesional dgn bebudak ni...diaorg pngil aku PA sporting...^^

Kengkonon bagi kata2 semangat kat bebudak PA aku ni...

Dapat cake secret recipe!!!Sangat tak percaya~ Nth bape nth bebudak ni kumpul $$ beli cake ni..haishhh~ korang ni suke tau wat saya terharu...blaja btul2 k...

21 orang students and semuanya lelaki yek..sengal2 gak la..letih den nak handle..

Ok....saya fail bab2 potong cake ni...:P

Monday, May 16, 2011

Counting days~

10 more days!!

Err...feeling?Hmm..biasa-biasa lagi..belum sampai ke tahap gelabah.

I can't imagine the day..well my day rite?Hope everything will be ok and smoothly...

Ok..perlu ke aku rehearsal yek???
Err..no need la kan..since ini bukan wedding of the yr...budget weds of the year adalah..

Apapun...tak kisah la orang nak cakap apa..serba salah sebenarnya..Huhu..Ada cakap loaded gile (ni memang segan sangat...) Ade gak mencemuh.(sabar aje..).Manusia kan...cakap senang la..teringat ade hamba Allah tu pernah cite..klo buat majlis kt H sebenarnya org tu mmg nak budget...Terpulang lah kan dengan persepsi masing-masing.tapi serious..sama jek sbnrnya di R or di H..$$ flow macam air gak...Ni nasib baik aku jenis simple jek..so ada banyak gak benda yang boleh di cut cost..Kiteorang tak cukup kakitangan sebenarnya..sedara mara jauh...takkan diaorang datang jauh2 nak suh diaorg rewang2 kan..kesian la plak..lagi pun memang tak mau susahkan orang...Apapun, semoga niat and reason kami ini buat di H diberkati Allah.....InsyaAllah~

Ok..mari berstory pasal hal tempat keje plak..

Today is the 1st day students dah start cuti sem.Well...sunyi gila!!Tapi rasa peaceful since tak perlu berebut parking dgn students...wee~

Lama ok bebudak degree skang ni cuti..bln Sept nanti baru naik sem balik..So...mari kita bercuti!!Wak lu...hahah...mana boleh deyyyy...Ko ingat ni sekolah??Hee~ alangkah indahnya hidup ini kalau boleh cuti lama2 macam cikgu2 kat sekolah...Owhh..Happy Teachers' Day!!Tutors' Day nehi?Hehe..

So..apa yang perlu dibuat cuti lama2 kt sini ni ek?Haha..keje la of coz..masa students cuti ni la banyak gila keje nak kena buat...meeting tu..meeting ni...kursus tu..kursus ni..keje admin lagi...

Owhh,janganlah  nama aku naik untuk ajar bebudak diploma..tolonglah jangan...budak dip intake bulan 7 nanti..huawaaaa....apapun aku dah tolak ke tepi da keje2 itu..Hari tu dinobatkan..eh silap di lantik sebagai ketua pe bnda ntah..pastu aku trus jek email pengerusi ckp tak mau jd ketua since aku nak kawen kot...ade kang kena marah time2 kawen gi wt keje...eh,sebut pasal kawen..aku tak amik cuti lagi wehhhhh...ok2...rabu ni aku hntr form cuti yek...

Skang ni aku tengah serabut marking paper bebudak ni..1 word to say.FRUST!!

Sangat frust...dah bagi tips pun ntah apa2 mereka menjawab..baik aku tak yah bagi tips..lg puas hati. Auwww~ saya tutor cabuk yg baiks kan bagi tips kt bebudak ni...huhu...tengah kejar dateline ni..Rabu ni kena hntr markah kt fac.

Script jawapan bebudak nih...
Overall dah siap dah marking..dah key-in pun cuma tinggal review lagi jek...aku dah bagi dah bonus kt bebudak ni sikit..kesian la...aku memang jenis tak sampai hati...paham macam mana jadi student yg biasa2 aje prestasinya..so ala takat tolong2 sikit tak luak apapun....


Wednesday, April 27, 2011

Dah berapa lama yek?

Status akan bertukar kepada Mrs. Wifey lagi sebulan ni...wooohoooo!!!Chillex lah kan...orang semua tanya takut tak tapi ntah ek..belum ada feeling-feeling sangat la...

Preparation??Errr...adeh-adeh..ntah ek...setakat ni benda-benda basic insyaAllah settle lah...
[Gulppp!!Baju nikah and sanding tak siap lagi...sempat kan???]

Saya merupakan anak dan juga cucu sulung yang baru nak kawen..so macam ala-ala blur skit la bab-bab ni..mak saya blur..saya lagi blur...hehe..kami lone ranger jek sebenarnya..tak suka susahkan orang..tapi alhamdulillah..setakat ni dapat penaja-penaja utama yang serba sedikit boleh tolong apa yang patut...wah!!Penaja you...class tak I ? Hehe..meluat ok..berbulu jek orang dengar kan??!!

Tapi memang sangat terharu la..alih-alih nanti kawan-kawan mak..makcik-makcik call..

Aunty I : " Eh,nanti masa nikah aku sponsor kek kukus 10 biji yek... "

Cik Y   : " Telur pindang nanti Cik Yan tolong buatkan yek..."

Nenek  : " Nenek datang awal nanti nak masak sambal goreng faveret awak "  
[ni memang sambal goreng terbaek dari dapur la!!Bukan macam sambal goreng biasa yg jawa tu..ni sambal goreng singapore yang ada bahan-bahan seperti paru, daging, hati,  udang ,tempe...wahhh....meleleh guwe cakap!! ]

Mak L : " Ketupat nanti kiteorg tolong buatkan..." [Eh,ade ketupat ke?Eh ntah la..tak ketahuan den...]

Alhamdulillah sangat-sangat...rasa nak nangis ok!!Haha..drama and drama...[Moga tuhan permudahkan urusan ku....sebenarnya $$ tak cukup sangat..tp ni buat bodo jek..menunggu miracle muncul...]

Alamakkkkkkkkk!!!Baru teringat..sape jek ni nak tolong buat hantaran lelaki???Kalau nak harapkan aku memang gayanya aku letak jek barang atas dulang..pastu tabur-tabur bunga..wakakakakakaka.. owhh..apa guna ada super bionic woman aka ibu ku kan..walaupun moden tapi saya tau dia akan brjaya gak menyelesaikan masalah gubahan-gubahan ini..Lap u mak!!!

Eh, entry kali ni nak announce skit status tuan tanah..Jeng..jeng..jeng...

Alhamdulillah...saya selamat merasa menjadi tunangan orang sejak Hari Malaysia tahun lepas..16 September 2010 iaitu seminggu selepas Syawal.So soalan cepu emas..berapa lamakah saya telah bertunang yek?Hehe..

Guwe tangan kejung time ni...betul-betul spoil kan?
Lihat lah betapa simple nya majlis saya ini?Pakai baju kurung cotton jek..pastu tak make up langsung.nasib lah saya ni natural beauty...uweeeekkk!!Muntah darah semua orang..haha..Tetamu yang hadir??Majlis tertutup..so cuma ada family aku yang 5 ketul tu then mak bapak chinta hati saya...kawan baik saya pun tak dijemput.Tapi diaorang tahu saya bertunang....kira masa tu yang tau tak sampai 10 orang la..Even nenek sedara mara cousin pun tak tau...Sebab apa?Atas permintaan keluarga...

Barang-barang hantaran pun takde tau...hanya sebentuk cincin yang bukan dari butiks mewah...
tapi saya suke jek...

Konon nak buat ala-ala micro la nih..*tapi tak jadi*
Feeling ala-ala diva gitu~ 




 Eh tp mak dia ade gak bagi kiteorg cake, fruits and puding.Kiteorang jek kalut tak bagi apa-apa..haha..pastu kalut le kami nak membalas..nasib ade lagi kuih raya and chocs...tak senonoh betul anak dara ni kan...

From them...

Ni memang cake faveret.Dulu kawan praktikal slalu request cake ni..siap mintak recipe yek diaorang kt bakal MIL..tp..saya jugak tak reti-reti buat cake ni..

Tak suka sangat puding type ni..kalo puding type lain bole lagi layan..tapi mak adik saya suka..so kami tak berebut..saya melantak cake choc sorang-sorang..diaorang makan bnda ni..hee~
 
Maka...betapa beruntungnya orang lain yang mengadakan majlis pertunangan pakai cantik-cantik...amik gambar cantik-cantik dengan kamera canggih..boleh ajak kawan-kawan kat umah...memula saya cemburu..tapi lepas tu realize yang takpelah...nak save budget kan...lagi pun sama jek..tunang gak namanya...chinta hati sayang saya kan?Saya pandai save budget anda kan?Hehe...

Bye-bye cinta hati...masa majlis berlangsung dia tak bole dengar...so pandai-pandai le nak lepak mana kan..nasib care4 mcd dkt..time nak makan tu jek baru dia dtg balik..Alhamdulillah..walaupun menu biasa-biasa jek makan asam pedas,daging sate n udang goreng butter...mak abah chinta hati suke sangat!!Bestkan food Johor?:)

Tapi..risiko jugak bile orang tak tau cite bab bertunang ni...ade gak tu pot pet pot pet bila alih-alih nak tau saya nak kawen...orang kita ek penuh dengan warna warni...konon macam tak ikut adatlah tak bertunang..ade plak cakap alih-alih nak kawen tu sebab ade "kes" ke? Lor...apehal le kan??Haha..Kelakar...Sebagai tuan punya badan kiteorg relax jek...nak cakap apa cakap la..tak meninggalkan kesan pun....

Sesungguhnya pada hari kejadian aku sangatlah cuakss...dengan kawan baik jek duk tot tet msg ckp risau...mana tak risau...ni la 1st time mak bapak dia datang umah aku...ntah apa lah 1st impression mak ayah aku kan..haa..tu la jugak salah satu sebab kenapa majlis ni tertutup..sebab baru kenal family sana..so biar lah mak ayah saya kenal secara personal dulu mereka-mereka ini tanpa melibatkan pihak-pihak lain..boleh dikatakan ni macam majlis merisik jek sebenarnya..tapi trus jek la pihak keluarga masing-masing decide trus jek namanya jadi tunang...tak yah pening-pening kepala...

Paling aku sengal...lepas jek settle aku jd tunang orang..terus jek Shar datang amik aku and pergi beraya  hoye-hoye umah Rayn dengan baju cotton itu..Hahah..Macam takde perasaan jek kan?

Jangan lah saya buat perangai kan lepas nikah jek nanti duk pegi berpoya-poya makan di BP itu dengan baju nikah...ade kebarangkalian tau..sebabnya..baju nikah saya pun simple gak and orang takkan perasan yang saya baru pas nikah..owh..maybe inai nanti ade kantoi gk la kan..eh tp inai pun nk simple2 bole?Haishhhh..bilalah aku nak serius dalam idup kan?Lalalalllalalala~

Cop!!!Kat mana nak buat inai ek?Adeh..


p/s:Owhh...saya suka....akhirnya cina kedai nak buatkan kad kecik bagi kat saya FREE....^^

Monday, April 18, 2011

Hey Mr Posto...

The cards are ready to be post to frenz and family...alhamdulillah...
[After lots of corrections,drafts and silly mistake make by the designer...betul-betul menguji kesabaran ku]

Stack of cards

Far far away from the original theme.Totally deviate...But still with 3S theme "Sweet, Simple & Save"
Kad saya simple jek.Ada cakap tak macam kad kawen.Macam kad main-main jek..haha..suke ati la..janji intipati kad tersebut..Ada date ada map kira ok lah tu kan..bagi aku la...owh btw map pihak aku tu aku yg design.Si amoi tu buat map hancus...landmark nth apa-apa letak...ada boleh bagi map detail area dekat simpang 5.Tak ke pelik namanya tu?Sabar gila lah aku...

Standard la kan..nak murah...harus lah tak berapa perfect sgt....huhu..tak boleh serah 100 % kt kedai ni utk design kad aku...so bagi aku not highly recommended.Tapi disebabkan tmpt ini is bukan bangsa kita...so nak gado snang skit..tak yah berlapik-lapik...aku trus direct jek bising kt amoi ni...tp kalo bangsa kita ni kena la aku kurg laser and ckp bahasa berlapik skit supaya tak berapa sentap...Aku dpt kad ni 60 sen sekeping and free bunting.Ada 50 sen kecik gile..kira mcm kad idaman lah..tapi bila saya pkir secara realistik...seperti tidak worth plak kecik dgn harga begitu.Kalo dpt 20 sen tu takpe la...bunting plak..errrr...amoi tu design nth apa-apa...perlu ada cmpur tgn dari saya baru nampak ok skit...search internet kejap then dpt le idea utk bunting tu..kira ada unsur plagiarism utk bunting tersebut..hehe...

Let's check the list and...errrr..damnnnn!!Don't know where should I start..Kawan-kawan banyaks sgt nak dijemput...Maka terpaksalah saya make a list secara berperingkat-peringkat mengikut genre dan kategori kawan-kawan yek....
  • Kawan BP jek dah bape orang merangkap sekolah rendah dan menengah ---->> ni bagi by hand jek kot...
  • Lagi kawan-kawan tempat keje ----->> by hand jugak..nak suh diaorg confused dengan nama sebenar saya dengan nama komersil jadilah keji jap bagi kad secara masuk ke dalam pigeon hole masing-masing jek..hehe..
  • Kawan matrix ---->>> these one should be post.Mereka-mereka ini sudah jauh dari saya...
  • Kawan uni pondok peringkat pertama---->> khidmat Mr. Posto amat diperlukan.Siapa yang pernah menjemput saya melalui kad..maka kad jugalah dibalas oleh saya..
  • Kawan uni pondok peringkat kedua ----->> Ini pun sama...khidmat Mr. Posto.Owh..ada juga terpaksa mintak bantuan kepada dealer-dealer saya di zon tengah.
  • Students n ex-students ----->> Ni bagi wakil dah le..gile banyak students aku nak bg sorg2 kad...lagipun masa tu dah cuti semester..kalau yg jauh2 dtg gak memang saya terharu sangat la...^^
  • Lagi.....errrr..scandals????Patut ke?Hahahahhaha...bengong..tapi saya dah stalker dah saya rasa mereka2 ini sudah ada pengganti...alhamdulillah..moga mereka...saya...dan semua lah bahagia bersama-sama spouse masing-masing hingga hujung nyawa...
Buat masa ini..hanya kad-kad yang memerlukan khidmat Pos Malaysia sahaja yang saya sudah mula edarkan..takut lambat sampai kan..untuk yg by hand..harap bersabar...nanti i tour de uthm and bp ok utk delivery....

Thursday, April 14, 2011

Mode busy bee T_T

Busy bee nye daku....check schedule memang gila penuh la...

Next week dah start dah jadi Panel Program Ehwal Islam...erk??gelak guling-guling la...Tak layak yek...Sapelah daku ni kan....

Bukan la..Macam biasa..nak akhir semester ni maka tak pasal-pasal aku yang takde pengalaman and kelayakan sangat ni dilantik menjadi panel PSM a.k.a thesis students degree.It's thesis yek. T_T

Gila tak gila la...kalau zaman aku dulu takat-takat Prof Dr yang jadi panel project aku tapi ni tak pasal-pasal aku yang ntah apa-apa ni jadi panel plak...terasa macam kecik gila jek diri ini...wuuu~

Dah la tak paham sangat ape benda budak-budak ni buat...Bayangkan budak Chem Eng jadi panel budak Mech Eng?Tak ke haru tu namanya....Apapun..will try my best...setakat ni nengok schedule ada la dalam 15 org students aku kena jadi panel..huawaaaaa..nak kena baca sorang-sorang punya thesis memang sangat mengantukkan ye...memang macam ala-ala bed time stories la gamaknya...[ok bila masa plak aku nak kena wat proposal aku plak ni????hohohoho.....]

Tapi ada advantages gak bebudak ni  dapat aku as panel diaorang..confirm la guwe bagi diaorang grad and lulus dengan cemerlang!!!Hihi...[Bagi la present kambing golek ke..ayam golek ke ek...eh cop!!no suap2 yek...tak berkat hidup nanti...lindungilah dan berilah keberkatan hidup buat aku sekeluarga dan rakan2 ku ya Allah...]

Lepas jadi panel,minggu seterusnya adalah minggu final exam.maka...kena lah aku invigilate plak final exam...apsal ntah kali ni kena duty 4 kali?Tak cukup orang le tu..huhh!!sabar...

Eh,alamak..carry marks bebudak ni dah nak kena kuarkan dah next week..mati la daku....eh jgn mati dulu...saya nak kawen!! *mode gediks*


Jeng..jeng..jeng...dalam entry nak selit gak la...[ko bajet ko hot sangat la ek???Ala...nak feeling sikit la weh....]

Maka....dengan ini..aku secara official mengumumkan bahawa.....[dup dap dup dap plak...adeh2...] Ingat nak buat v-clips tak pun ala-ala press conference gitu...tapi ade kang orang baling aku kang...imaginasi terlebey-lebey gitu...gile perasan tak hengat!!!


SAVE THE DATE 
on  


28th MAY 2011!!!!
 
Not too late sangat rasanya kan aku bgtau??
 
Ni announcement secara berperingkat-peringkat..ada lagi sedara mara kawan-kawan yang tak tau lagi...Even dalam FB aku pun yang diaorang duk sibuk post and tag kat wall aku tu smua blum tau exact date aku kawen bila...diaorg dapat kad nanti tau la siapa chinta hati dan date aku....kes dera perasaan diaorg ke nih ek??Haha..tapi memang tak boleh blah la...pagi-pagi dah msg aku tanya aku kawen dengan sape?Scandals i banyak sangat ke ek???*mode perasan lagi* 
 
Kira korang-korang yang terbaca entry kali ni agak bertuah la...^^

No more sentap-sentap yek...jangan kecik-kecik hati dengan aku....ade reason tersendiri kenapa aku tak announce awal-awal...Nanti datanglah majlis ku walau sederhana jek nih..yang penting korang datang memeriahkan majlis [erk apsl ayat aku nih??] Doakan yang baik-baik untuk aku ye....mohon agar semuanya selamat...insyaAllah kad akan menyusul kemudian...
 
Owh, btw, cite selanjutnya nanti aku story mory dalam entry bila-bila k...Till then...see ya~ mahu sambung wat keje sekolah.....[terbayang muke bos+dekan]
 
 
p/s: Phewww~ alhamdulillah..tapi...apsal still rasa dup dap dup dap ni??Adeh2....rasa-rasa belum masuk lagi fasa panic ni...lambat lagi nak panic-panic ni...

Tuesday, April 5, 2011

Sentap ke?

Selama ini rasa-rasa aku jek yang selalu sensitif and kecik hati dengan orang.Konon hati tisu la...nengok kartun pun boleh buat guwe touching yek...belum lagi kalau aku layan "Bersamamu". Confirm boleh banjir !!!

Sebab tu la kalau ada cite-cite orang susah kat TV jarang aku nengok...bukan setakat insaf,tapi nanti boleh terbawak-bawak dalam emosi ku..melankolik sungguh kan daku..errr..pe tu?Ntah..mcm best jek word "melankolik" tu...:) 

Pastu aku ni jenis cepat terasa kalau ntah sapa-sapa yang bukan dalam circle of friends aku melaser-laser aku..eh ye ke?Ke sama jek..haha..senang cite...sape pun la tak kira kawan ke mak bapak ke,aku senang cepat terasa.Orang jiwa sensitif la kononnya..meluat ok!!!

TAPI, sentap-sentap pun aku..takde la sampai ke tahap tak mau kawan terus dengan orang yang berkenaan..still boleh buat macam biasa.Flexible gitu I...malas la nak masam-masam muka ke hape..wat saket hati jek...makan dalam jap jek...pastu dah boleh lupakan dah...(bole ke?Tipu jek...hihi) Ala...ingat pun tapi still buat macam biasa la...I akan maafkan...insyaAllah...

Sebab satu jek konsep hidup aku : kalau aku terasa hati dengan orang lain and tak maafkan orang tu...kesian nanti kat orang tu , hidup dia tak tenang sebab ada orang lain yang macam tak syiok dengan dia...means kalau hubungan sesama manusia tak ok susah nak dapat keberkatan tuhan...tu bagi aku la...so aku taknak le orang yang selalu sentap-sentap kan aku ni dapat susah nanti kalau aku tak maafkan kan..

Nak pendekkan story, ada le sorang hamba Allah ni macam hint-hint kat aku yang maybe ade orang ade kecik ati dengan aku...siap tak mau datang tu wedding aku nanti...ishh...boikot ka?

Pelik gila...bukan sebab aku berlagak gila yang aku ni baik ke hape sampai takde orang kecik hati dengan aku...tapi tu la..memang pelik..ape yang aku buat sampai ntah sapa-sapa kecik hati ni?Amazing gile ni..dah macam satu penemuan baru...Yang menambah kepelikan aku...aku ni dah lama dah isolated.Hidup terasing sikit dari orang..so bila isolated,maksudnya aku dah lama le tak bercakap dengan orang kan...kalau bercakap pot pet pun dengan students and colleague aku kat tempat keje aku jek...so bila kurang bercakap tu,maksudnya kuranglah aku melaser-laser nak bagi sentap kat orang..so aku tak nampak kat mana pointnya ade orang kecik hati dengan aku...

Korang ada sentap-sentap dengan aku ke?Alamak..sorry la...aku pun tak tau pe yang aku buat sampai ade orang yang kecik hati dengan aku..aku tanya dia sape orang tu,dia tak plak bagitau....menjaga privacy orang alasannya...Apekah???

So disebabkan konsep hidup aku tu..aku taknak lah nanti ade orang kecik-kecik hati dengan aku pastu nanti hidup aku tak berkat...huhu...Hubungan sesama manusia kena jaga gak...kalau aku alim gila tapi hati orang aku tak jaga pun takde gunanya kan?
[Tapi..chinta hati pernah cakap,biarkan jek orang tu..Tuhan tahu mana terbaek untuk kita...Dia ade hak nak bagi rezeki and keberkatan kat kita walau ade orang kecik-kecik hati dengan kita..Siapa kita ni setakat manusia jek ade hak nak cakap tak berkat hidup kalau orang tak suke kite...??]

Punca?Ntah...Owhh....maybe sebab bagitau lambat date wedding ku...mak aih!!Lambat ke?Macam mana ek nak bagitau.Aku ade reason aku sendiri kenapa aku tak kecoh-kecoh the date..bukan sebab lupa kawan ke tak mau jemput kawan ke hape...jangan risau..anda smua dijemput walau sesimple mana pun wedding ku

Sebab pertama: 
Atas permintaan family.Belum sampai masanya lagi.Sedara mara aku pun tak tau lagi ni..Cuma family terdekat and  kawan-kawan rapat jek yang tahu. Bos den pun tak tau den nak kawen ni...Kagum kan?Setiap kali dia tanya aku nak kawen bila aku tukar topik lain..hehe..kagum tak? Family aku jenis konservatif.Even ni dah dapat green lite pun still dalam kawalan mereka.Ingat nak kuar suka hati boleh?Kena gak mintak izin...tak boleh suka hati.Tu yang aku slalu bawak adik aku teman aku kalo nak gi dating skang...sebab tak mau mak ayah risau.

Sebab kedua:
Aku segan dowh...aku tak suka la kecoh-kecoh...lagi plak tak mau org rasa annoying sama macam aku rasa bila ade orang dah kecoh-kecoh pasal date kawen dia kt satu Malaya ni.Padahal lama lagi kawen.Rasa meluat gila.Sebab tu aku jaga hati semua orang and tak kecoh-kecoh sangat....tapi...pulak dah....pun sama..Jadi gak point kecik hati orang gak kat aku...[manusia memang pelik ek]

Sebab ketiga:
Lama lagi lah...Chillex sudah....Lagi sebulan nak kawen aku bagi le kad kat korang...lagi plak kad tak siap lagi...sekali lagi diingatkan..insyaAllah korang dijemput...

Aku tau..wajib menghebah-hebahkan tarikh pernikahan cuma belum sampai masa lagi...sampai saje masa tersebut,akan ku kabarkan kat kawan-kawan and sedara mara. doakan yek jodoh kami berkekalan and dipermudahkan urusan..tak mau la kecik-kecik hati dengan den...harap semua orang yang aku kenal pun baik-baik aje and diberkati hidup,InsyaAllah....

p/s:Ada jiran dulu-dulu marah sebab tak bagitau dia aku nak kawen...siap cakap.."haih...angin takde..ribut takde..alih-alih nak kawen..." Klaka la manusia ni....bile kite tak kawen-kawen...sibuk suh kawen....bile kite nak kawen, rasa pelik plak kite nak kawen....



Monday, March 28, 2011

Preparation^^

Seperti yang pernah dimaklumkan sebelum ini..berikut merupakan antara preparation yg perlu dilakukan oleh B2B...

Chinta Hati

Mesti la ade chinta hati..kalo takde cinta hati macam mana nak kawen kan???:)

Restu
 
Restu parents dua belah pihak.Hmmm..tang ni susah nak cakap la kan...fuhhhh!!Sabar jek...macam-macam dugaan perlu ditempuhi.Ada orang flow dia senang..ade orang flow dia susah..it depends..apapun kita doakan moga semuanya baik-baik saja..^^

Kursus kahwin

Sila lah pergi kursus kawen yek..Kalo kat BP ni kursus kawen RM 120 sorang.Lepas tu ada additonal requirement plak utk negeri Johor sahaja ni. Nak gambar berukuran pasport dan memakai songkok bagi lelaki.Jenuh la den nak pujuk chinta hati amik gambar dengan pkai songkok...Nak tackle pujuk mamat ni bukan senang...Tuhan jek yang tau...Location kursus plak kt pejabat agama BP.

Masa zaman aku pegi last year chaos gila..Kira macam hari ini dalam sejarah la.Lebih 200 orang serbu Pej Agama utk kursus kawen..Mengikut statistik, selalunya nak dapat 50 org pun payah. Tp apsal nth time aku nak gi kursus kawen jek smua orang dok pakat nak gi gak??Memang menguji kesabaran gak la..Tak selesa satu hal.Tapi takpe la..dugaan org berchinta kan...:) Dinasihatkan pergi bersama pasangan or kawan-kawan yek..Kalo tak boring nanti..macam kes aku wpun pegi dengan chinta hati tapi tak dapat gak duk sama-sama...haippp!!Mana boleh..nehi..nehi...hehe..So aku duk la dengan sape-sape nth...Majoriti pegi kursus kawen bebudak muda...umur bawah 25 thn..tp I suke..org igt I, 22 thn lagi...:)) Syukur....

Kebenaran nikah and urusan pernikahan

Ok..benda ni sangatttttttt le penting especially bila partner kita bukan dari negeri or daerah yang sama..So macam kes aku walaupun IC chinta hati IC Johor and keje di Johor gak..tapi dia kena gak dapat kebenaran dari negeri asal dia which is at Perak.Isi-isi form bagai di sana then once kadi kat sana dah approve so ble la kami kawen...wee~ Ops!!excited terlebey sudah...Hmm..tapi bagi aku lah kan..better la Pej Agama seluruh Msia ni proses urusan nikah kahwin ni secara online..paperless skit..save environment..tak psl2 ek?Hohohoho...

So bila mana dia dah diapprove utk nikah di negeri faveret ku ini [rasis ke?], maka barulah boleh aku plak settlekan form-form nikah side wanita plak..tadaaaaa~

Boleh plak ade hamba Allah tu isi form ni dalam tulisan jawi yek..excited smpai sanggup sushkn diri sendiri..tak senonoh betul kan??:P
Owh..before that kenalah attach segala mak nenek benda yang diperlukan seperti : Form kebenaran berkahwin bagi pihak lelaki, result HIV test, copy IC pemohon, copy IC 2 org saksi utk pengesahan form ni, sijil nikah parents original and copy bagi pemohon yang anak sulung perempuan, copy sijil kursus kahwin dan  pengakuan bujang dari majikan...dah tu jek rasanya..

Soalan bocor interview...hihi
Settle semua form ni kena plak interview dengan Tok Kadi...utk Johor jek yek..negeri lain aku tak sure sangat.Dah la aku sorang jek...huhu..Aku ni semua benda nak takut. Interview keje takut.Nak jawab soalan exam pun takut. Ni skang ni students jawab exam pun aku rasa risau gak.Semua la..Tp alhamdulillah, sesi interview aku bab-bab agama dengan orang yang family aku da biasa.Soalan basic-basic jek.Al-Fatihah and doa Qunut. Orangnya muda jek lagi..muda dari aku setahun...kawan kpd kawan aku..so mcm tak sesuai jek panggil dia Tok Kadi kan?Hihi..InsyaAllah dia la yang bakal menikahkan kami nanti...ok..cuaks tahap gabannnnnnnn!!![be nice to us yek~]

So overall expenses utk form-form nikah kedua belah pihak:

RM 1     -  Form kebenaran nikah bagi pihak lelaki (Perak)
RM 1     -  Setiap sorang utk HIV test kat klinik kesihatan kerajaan/hospital seluruh Malaysia
RM 5     -  Form nikah bagi pihak perempuan (Johor)
RM 17   -  Kos pemprosesan permohonan nikah
RM $$   -  Eh mas kahwin skang kt Johor bape ek?Dulu RM 22.50.Ni rasanya dah naik da..den lupe le nak
                 tnya pej agama...
RM 150 - Upah kadi and saksi 2 orang yang kadi bawak nanti..

Pemilihan date

Hmmm.....ni penting gak yek..nak isi form tu kena gak isi date nikah bila..so sila lah buat keputusan dengan cepat utk date ni..

Macam aku kelam kabut skit..haha..tunggu mak ayah balik haji la..pastu konon-konon nak date cantik la..01.01.01..terlepas dah kn?? 11.11.11 or 20.11.2011...adekah??Jeng..jeng..jeng...

Last-last aku selamba yaya jek pilih date yang rasa-rasa sedara mara aku kt Spore tu bole turun gak time wedding aku nanti...Paling penting is date tu bukan lah time students final exam and aku plak tengah sibuk marking paper diaorg...tidak!!!Tak pasal-pasal jek kang..tgh sanding aku sibuk komited marking paper bebudak ni...


Baju/Tema/Color/Dais

After dah settlekan segala tok nenek benda yang berkaitan dengan urusan nikah ni..at the same time boleh lah kita pikirkan tema baju color dais benda-benda yang pompuan sgt suka ni la kan...

It depends on the budget.And mesti cepat membuat pilihan...Macam kes aku ni..sangat la lama membuat decision since masa aku sgt le terhad.Cerewet pun satu hal gak.Dah cerewet nak murah plak tu...Aku rasa kalo dapat award bride to be plg cerewet boleh bg kat aku la agaknye..huhu..bukan pe beb..aku cerewet bile cite tang $$.Masalah plg utama ialah $$.Nak cantik..sweet..nampak klas gitu..and yet simple..tapi nak yang affordable..Tak ke gila tu??[pegi bukak bridal sndri la...] Ni bukan kes aku kedekut ke hape..[definisi kedekut:Ada duit tapi tak nak gunakannya dengan sewajarnya] Kalo cam aku ni..kehendak melebihi keperluan..so tu yang bab pilih memilih ni sgt le limited. Dinasihatkan pilih lah bridal cepat-cepat sebab takut kalau lambat bridal yang kita nak tak available dengan date kahwin kita...

Utk selection color yang diminati..aku refer to this site. Cantik sangat..tapi tu la..bile nampak kt omputih ni mcm sesuai jek..tp bile kt skin tone aku yg ala-ala tan ni..[waaa..tak tahan tu!!] haishhh..macam tak sesuai plak...bagi aku color paling selamat is pastel color.Macam aku..kaler ape pun tak kisah..janji I nampak cantik...Mula-mula teringin color ni..ade combination with the coral color..

Cantik kan??Nampak ceria jek...sesuai utk jiwa remaja ku...[color ni kwn rpt ku dah amik utk wedding dia july nnt...taste kiteorg slalu tersama..nth pape jek.so tak dapat kt aku dpt nngok dia dengan color ni pun da cukup suka...]


Tapi bila pikir-pikir balik...macam tak sesuai plak bile di apply kat chinta hati...macam tak masuk jek kat si dia yg maskulin itu..Blekkk!!! :P Kalo ikut aku rembat jek color ni kan..tapi tu la..kena gak ade rasa timbang rasa skit weh bab-bab pilih color ni..so akhirnya aku pilih la kaler yang macam color belacan...What??Belacan???Hee~

Mauve~ 

Banyak-banyak color,color belacan gak aku pilih kan..nampak dull skit tp nth la weh..wa dah memang rambang mata sebenarnya ni..harapnya sesuai le...dah nengok dah material kain and color belacan yang aku nak..alhamdulillah..nampak cantik...bagi pandangan mata ku la kan...:P color belacan ni susah aku nak describe color dia macam mana..ade color pink skit...purple skit..choc pun ade gak skit..and merah..kira macam banyak gak le color yang diblend utk menghasilkan color belacan idaman ini...adeh2..tiba-tiba macam color blind plak ni...huhu..designer aku pun cakap color aku ni macam susah gak dia nak cari..tp dia jumpa gak akhirnya..[kena jumpa gak..kalo tak jumpa aku cekik-cekik leher dia..] 

Tu baru tang color.Belum lagi tema ke hape kan...ade arabian nite la..garden wedding la...english concept la..nusantara concept la..So apekah tema ku??Jeng..jeng..jeng...tunggu nanti time event ku k...hope designer [mak aihhhh..designer tu tak tahan...meluat ok!!] Saje jek nak exaggerate..padahal bajet ciput ade hati nak dapat hasil yang meletup..hihi...

Bila dah pilih tema color bagai...barulah design baju kahwin kita ni based on the theme yang kita nak..kalo macam theme aku yg 3S (Sweet,Simple,Save) tu korang boleh agak kot macam biasa-biasa jek..takdelah ala-ala Fairy Tale or Cinderellla yang veil panjang meleret...[huhu..dream of it...] Yang penting key words aku ckp kt designer ku...nak nampak kurus,tinggi and cantik..pandai2 ko la yek...[berdoa la saya nampak kurus time tu...and baju saya muat time fitting nanti..]

Konsep dais pun sama.Based on theme yg kita da select.Kalo cam aku..aku dah bagitau dah.Nak simple and praktikal jek.Ala-ala mesra tetamu gitu..senang org nak bergambar nanti..tak suka nampak crowded.Dah cakap dah tak mau pelamin yang ade roman pillar dengan kerusi besar gila tu...paling cam nampak stereotype..the chandelier..mak aihhh!!panas ok...lighting tu penting..tp tak perlu le chandelier tu besar sangat...maybe ade certain org suke tapi aku tak suke sangat..masing-masing punya taste kan...hope pndai le org tu wt sesimple yang aku nak..
 


Owh lupa mau bilang tentang baju nikah..well..baju nikah ku simple n praktikal and bole dipakai bila-bila masa and di mana sahaja...so design baju nikah ialah baju kurung moden jek...ade color wajib which is white and ade combination with color grape/blackcurrant [kain ni dah terperam 2 thn rasanya.Beli masa kat Bandung dulu. Murah gila...]



Settle semua benda bab baju pelamin pihak ku...pihak laki plak ni...adeh2...ni pun pale pusing gak..kalo ikut aku...nak save bajet..malas jek nak sanding-sanding ni..lagipun bertandang jek kan..tapi kang ape plak org pihak laki cakap..so nak tak nak aku pun kena gak le pikirkan. Utk pihak laki, kiteorang terlambat skit pilih bridal...duk jauh kan..nak harapkan mak dia sian plak..tak menang tgn dia nak handle..lagi plak tempat dia sgt le limited pilihan..da le limited..mahal cekik drh gk la...tak sesuai jek rsnye price dia..sian org area situ...pastu takde la cantik sgt meletup!!Eksyen plak tu...igt aku kolot sgt ke?Haha..tp memang agaknye dah rezki kiteorg...nasib baik terjumpa gk  bridal yang ok  n available.Phewww~ Lega den...

Eh perasan tak yang color2 yang menjadi pilihan hati ku dr baju side aku and side chinta hati core or basic color is purple??Padahal purple bukan la color faveret sgt..Haihhh..ned oh ned..

Owh...Jangan lupa gak hand bouquet..Alhamdulillah..dapat gift dr blog ni utk fresh flower hand-bouquet.Thankssssss!!!!

Photographer

Untuk mengabdikan momento terindah di hari bahgia kita...pemilihan OP memainkan peranan yang penting tau.OP ni korg kena gak book cepat-cepat...kang melepas plak...Setelah aku survey bagai nak rak...akhirnya jumpa gak yang berkenan di hati...Mula-mula kena marah gak la dengan chinta hati sebab dia cakap mahal....hello sayang..ni kira murah la ni..penat tau org nego dgn dia utk dpt price yang mampu milik...Ada banyak yang aku berkenan..tp..dengan fulus yg tak berapa nak ada ni kan terpksa le dikuburkan begitu sahaja jek angan-angan ku itu..huhu..sedih gile..[nak amik SN konon..wahahhahhaah..kena gelak guling-guling jek dgn org nanti..ko hengat ko SM? Pastu pas kawen kunyah le album tu kan bagi kenyang perot...hihi] Ade kawan amik SN..wahhh..tumpang hepi..nanti I nak enterframe ok...:)

OP yang dipilih ni kira tahap professional gak la..aku tak fotogenik sgt..tu kena pilih OP yang sgttttttt ok...tp plg penting mampu milik yek...OP aku cover 2 hari majlis, ade outdoor..ade custom album yg size nth bape inch..lupe den..wpun takde potret besor..takpe la..nanti ade rezki lebey aku buat le potret besor...how bout pre wed or post wed session?Alhamdulillah...hari tu masuk contest dapat le prize free post wed dr beliau yang bermurah hati ini...Big Thankssssss!!!

Side laki plak...OP biasa-biasa jek...yang sgt le murah..majlis tandang jek kan..ade kang aku yg  tlg bg idea utk photographer tu..hehe..

Invitation card

Otw...dapat gak yang murah....plg penting content kad tu kn? [ayat-ayat pasrah..haha] murah tak murah gak la..bagi aku still mahal gak..huhu..tp tak lebih dr RM 1 utk 1000 kpg..Ade kad tu comey gile...kecik jek..kecik sgt la..tak prnh dibuat org...[I kan suka yang lain dr lain..tp...huhu] murah plak tu..tapi..tu utk satu pihak jek...tak muat utk 2 pihak..chinta hati nak kad yg ade 2 pihak trus..2 in 1.So terpaksa la ngalah kan sebab ade logika gak kenapa dia nak letak 2-2 pihak in satu kad...huhu..nanti la masa anak aku kawen nanti aku suh dia buat kad kawen kecik gile tu....

Btw, dapat free bunting...weee~ [nehi nehi gambar kami berdua kat bunting tu..cam kelakar plak letak gmbr rsnye...konon nak low profile la kan...blah~]

Siap jek kad tu..akan ku distribute kat korg..jgn risau..insyaAllah...kad kahwin ni korang nak buat lambat2 pun takpe...sebab siap dlm masa 2 minggu jek...ikutkan hati aku lmbt2 buat apa salahnya kan.. lgpun lambat lagi...tp setelah mendapat tekanan dr mak ayah n chinta hati..yela..yela..den buat la kad...

Catering

Ni mak ayah aku yg settlekan..owh..tapi aku ade masuk campur gak skit terutama yang melibatkan flow of the majlis and susun atur meja n decoration meja makan beradap. Dah test food dah and ok la...hope masa majlis nanti org makan cukup insyaAllah...doakan yek...

Dapat free complimentary wedding cake/pulut kuning...aku sibuk le beriya nak pilih design cake tu kan..haha..hope org tu boleh la merealisasikan cake idaman hati...tp nama pun free kan...rasa-rasa design biasa jek kot..huhu..punah la impian ku lagi sekali....:((

Hantaran

Alhamdulillah...semua barang dah settle dah kiteorg beli..merata-rata ni bli brg...ade beli kt KL.Ade beli kt Johor...ade dr oversea nun jauh.......SINGAPORE...hahahah...dari dulang skit tiba-tiba jadi banyak plak...bagi aku banyak la kot..bagi korg maybe rs skit jek bilangannya..apapun...bab-bab hantaran ni depends on budget..aku budget biasa-biasa ni...so biasa-biasa jek brgnya...huhu...bli plak time SALE jek..janji selesa and praktikal..

bergado-gado gak ni mula-mula dengan chinta hati bab brg2 ni..tp..std la kan..kalo tak gado tak mesra gitu...

Hiasan hantaran??Ni den tak ble nak pikir lagi...serahkan pada yang pakar jek...sape lagi kalo bukan mak aku...kalo nak harapkan aku gubah...nth jadi apa nth nanti..main letak jek dlm dulang cmtu jek la kot...tp ni guwe nngok mak guwe relax2 jek..agaknye dah nak dekat majlis nanti bru dia sibuk busy body kot...baru ade feel rasanya..mak aku katenya nk pkai fresh flower...dia igt murah agaknye....nanti la aku jumpe bunga-bunga idup tepi jalan nanti aku petik la buat gubahan hantaran nanti....huhu...


Doorgift

Haaaa..ni mmg dah tak ble pkir ape da..rasa bagi makanan jek.....jgn kecik hati yek klo tak dpt doorgift yg klasss gituu...lgpun budget tight gila ni..moga dipermudahkan la urusan ku..tu jek yang aku doa hari-hari...sedey :(( lagipun nak cr doorgift yg praktikal skang ni sush gk..nth pape nth aku nngok doorgift skang..ade bg sudu garpu kecik cenonet yg takde function..sgt le membazir...ade plak tu bg brg hiasan yg nth pape...hmmm..tp nk wt cmne kan...dah diaorg suka....so utk aku yg tak bpe byk budget ni..jwbnye bg food jek la...hihi..

owh..btw jumpa brg old skool....smpai apek tu ckp..."bnda ni org kaya tak mau dah."..huhu..kecik ati den...tp takpe la apek...org kaya taknak takpe la..ni jek yg den mampu....dah murh pn aku siap tawar menawar lagi...punya lah nak murh punya pasal...^^

Honeymoon

Errrr...yang ni...errrr..takde dah dalam pale ku....impian memang banyak...tapi takpe lah...bila-bila ade rezki nanti kiteorg gi la mana-mana...konon nak gi Christchurch la..Krabi Island la..tp..takpe lah...lagipun skang kan tempat-tempat tu mcm tak sesuai nak pegi since keadaan iklim dunia yg tak mengizinkan sgt....[ayat pasrah lagi...] even dalam Msia pun cam tak mampu gak...

Hmmm..maybe kalo pegi pun pegi ad hoc jek kot..takde plan...Nenek aku tnya gak nak gi mana honeymoon?Aku diam jek...tukar topik lain...banyak lg benda realiti yg aku kna hadapi ms post wed nnt...so impian tu bila-bila nanti boleh direalisasikan...chewahhh!!InsyaAllah...Penah join contest ni try nasib kot la kan dpt gift honeymoon package..tp takde rezki..takpe lah...ade la tu hikmahnya....chill saje k...kpd geng-geng lain yg berpeluang pegi honeymoon tu..seru la nama ku k..mana tau rezki ku murh mcm korg....amin~ [kalo dapat gi umrah dgn chinta hati bestkan?]


So ni lah serba sedikit preparation yang perlu dilakukan bg seseorang yang bakal berkahwin...nanti aku update lagi klo ade benda yg tertinggal...macam aku benda2 hard core alhamdulillah settle dah....Apapun bab-bab preparation ni tepuk dada tanya selera..ukurlah baju di badan sendiri ok...bagi yang berkemampuan...aku tumpang hepi sgttt!!Moga kita semua dipermudahkan urusan membina masjid...Amin~


Sunday, March 27, 2011

Shining^^

Lihatlah pancaran cahaya dari mulutku....hihi    



Terasa seperti datang dari planet mana nth tapi version comel la..:))

Maka dengan ini diistiyharkan bermulalah suffer ku selama 2 bulan...haih~ 

Semoga saya berjaya.... tp kalau tak berjaya gak chinta hati saya tetap sayang saya kan??

Thursday, March 24, 2011

Beauty is painful

Di saat ketika aku menulis entry ini..aku dikehendaki diam selama 2 jam.huawaaaa!!!!

Bayangkan cik ned without suara yg high pitching itu...aman sikit dunia kan?? [Eh, I tutor cabuk memang kena ade high pitching suara] Hahahaha...Orang call pun aku tak ble angkat.Main msg jek ni..Berkomunikasi dengan mak aku pkai main-main tulis msg.[Insaf jap..kesian kan kt org yang dilahirkan bisu...]

Kenapa?

Hahaha..standard la kan aku..bile stress ade jek keje gile yg aku buat.So ni la salah satunya keje gila yang aku buat....hope ok la hasilnya...*Saket ok*

Ni siap mc lg tu aku...smua keje2 kat ofis aku tinggalkan...lantak la..malas nak layan. Work from home..owh..tapi jap lagi kena gi balik tempat tu bukak ini benda...cepat la pukul 2.30.....:(

Lepas tu..selama 2 bulan aku kena create satu menu baru..ok..kurus la daku...T_T

Selain dari tak makan nasi and air manis sejak 2 bulan lepas..ade lagi benda yang aku tak boleh makan. Ok fine!!Kalau dulu aku boleh suka hati lalalalalalala wat cheat day.Tapi yang ini memang betul-betul tak boleh cheat day.Kalau aku tak commit sia-sia jek hasil kegilaan aku nih...and akan jadi worst!!!I tak rela you~

Sesiapa ade menu yang boleh share dengan aku sila share.Really need it.

Keypoints menu yang akan menjadi santapan ku sejak 2 bulan lepas: 

No Carbohydrate, Sugars and Fruits for 2 weeks straight.Only Protein and Others.
[Kiranya aku makan lauk jek skang ni]

Hasilnya alhamdulillah la..kurang sikit kg..Tapi kena berdisiplin..Untuk orang macam aku ni memang asik cheat day memanjang jek..hehe..Owh btw,aku gastrik gak...so untuk elakkan gastrik memang aku makan lauk banyak la..kalau ayam tu aku mkn 2 ketul.Same goes to ikan..sayur banyak takpe..yang penting no carbo..ala..tapi utk 2 minggu jek..pastu dah boleh makan sikit2 carbo..tapi aku skang ni nasi memang dah lama dah tak makan...alhamdulillah aku bukan jenis suka nasi kan..memula orang nengok agak pelik...asik tanya jek..letih I nak jawab..skang ni makcik2 warung sekitar king drain ni macam dah tau dah aku yang tak makan nasi ni...

Tapi selepas kegilaan aku ni..akan makin suffer le aku utk 2 bulan..tp takpe..nak cantikkan?T_T

Maka makin panjang berjela la list makanan yang tidak boleh aku makan lagi...huhu..Ni nanti kena makan lauk yang tidak mempunyai color plak...Contoh macam kari..asam pedas..sambal tumis , masak kicap tu smua nehi nehi yek...So nak makan pe??Huhu..

Till then..jumpa nx time k...boleh share dengan aku menu food yg sesuai .entry after ni maybe aku cite skit psl makan n preparation project besor aku tu....hope dipermudahkan urusan kita semua....Amin~


p/s:Ada lagi keje gila yang aku akan buat...kalau ok..akan ku share nanti...see ya!!xoxo~

Tuesday, March 1, 2011

Lama lagi kan?

If we calculate the time based on month..nampak scarry..single number jek ye?

So let us calculate it based on days or minutes..or seconds..maka beribu-ribu lemon masa lagi kan??*Big Grin*

So lepak arrr...[confident jek...]

ok Rayn.Thanks coz berjaya mencuakkan aku...Aku ingat bole jek selamba hoye-hoye buat kad lambat-lambat kan..plus da le nak survey kad paling murah di abad ini sangat le payah..nak print sendiri rasa-rasa ink cost tu pun nak kena amik berat gak...so nngok le ni macam mana..aku amik paling murah yang macam zaman dulu-dulu tu..kertas kaler hijau merah bagai..yang penting dalam kad tu ade info tentang bila and di mana majlis ku...betul tak?

Pastu ni kawan-kawan keje ade dah tanya dah nak wedding gift apa..auwwww~ so sweet la kamu...Malu saya...segan pun ada..Ikutkan hati tak mau le susahkan korang kan..tapi kalau nak bagi tu apa la salahnya..tak bagi pun takpe...doa tu paling penting...[teringat zaman dulu-dulu bila kawan kawen sibuk le aku nak bagi present.Skang ni agaknya tibalah masa ku plak kot...] Alhamdulillah sangat-sangat le kalau korang nak bagi kan....

Nanti la ek..bila-bila aku letak entry berkenaan gift kawen idaman...wahahahahah..adakah ini dinamakan malu??Ni namanya tak tau malu yek!!!Ampun~

p/s:Dalam minda ku dah mula la nak mintak benda-benda ngarutan ni....Pakej honeymoon 4 hari 3 malam ke Krabi Island pun menarik gak kan?Makan tomyam...sotong goreng tepung...Auwwww~ Bestnya..boleh bercanda di tepi pantai...Takpun paling koman pun gi Sabah bahhhhh....Lalalalallalalala~ haaa..pastu plak ble mintak barang-barang dapur seperti microwave oven...deep fryer..tepanyaki set..steamboat set..wahhh..bestnye berangan....:) *Hint*